maj 24, 2018

Štorski jeklarji napovedali stavko

V podjetju Štore Steel je za petkovo popoldne napovedana dveurna opozorilna stavka. V Konfederaciji slovenskih sindikatov pravijo, da so se zaposleni zanjo odločili, ker vodstvo podjetja ni pripravljeno na socialni dialog s sindikatom. Stavkali bodo v obratu jeklarne, zahtevajo predvsem višje plače.

V podjetju Štore Steel je 520 zaposlenih, od tega 155 v obratu jeklarna. (Foto: Štore Steel)

"Ni stavka sindikata, ampak delavcev" 
Kot je za naš radio povedal Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov, je od 155 zaposlenih v obratu jeklarne stavko podprlo med 60 in 70 zaposlenih. Zbrali so podpise podpore in oblikovali stavkovni odbor. „Zahteva delavcev v jeklarni je, da se jim zaradi pogojev dela zviša plača. Delavci so se sami odločili, da bodo stavkali. To ni stavka sindikata, ampak delavcev,“ je povedal Novak. Delavci bodo delo prekinili jutri med 13. in 15. uro. Stavkovni odbor bo stavkovne zahteve in predviden potek opozorilne stavke, za katero je možno tudi nadaljevanje oziroma stopnjevanje, predstavil na jutrišnji novinarski konferenci v Celju.

Vodstvo podjetja: "Stavka ni v skladu z zakonom"
Vodstvo podjetja Štore Steel, kjer je zaposlenih 520 ljudi, o napovedani stavki pravi, da so organizatorje in zaposlene obvestili, da stavka ni organizirana v skladu z zakonom, ker to ni odločitev večine zaposlenih v podjetju, niti je ne organizirata sindikata. Z njima naj bi bili v rednem dialogu. „Vodja stavkovnega odbora nas poziva, da je edini pravi naslov za dogovor stavkovni odbor, ne sindikat, katerega zaupnik je. Podjetje pa je odločeno, da se kakršnikoli dogovori lahko sklepajo le na ravni reprezentativnosti in na nivoju podjetja, zato se s t. i. 'stavkovnim odborom' ne moremo pogajati in sklepati kakršnihkoli sporazumov ali pogodb,“ so zapisali v sporočilu za javnost. V vodstvu o plačah medtem pravijo: „Povprečna plača v podjetju v letu 2017 je bila 1.759 evrov, povprečna plača v prvih 4 mesecih letošnjega leta (brez nagrade za uspešnost, ki se izplača konec leta) pa 1.703 evrov.“ (NS)