januar 26, 2021

Terme Dobrna: epidemija vpliva tudi na zdraviliški del, ki je še lahko odprt

Tudi Terme Dobrna so lani za pet mesecev zaprle vrata. V jesenskem zaprtju lahko deluje zdraviliški del term, ki pa zaradi krčenja nenujnih zdravstvenih storitev upada. Preverili smo, kakšne so posledice leta 2020 in kaj si v Termah Dobrna obetajo od leta 2021.

Tudi zdraviliški del za delovanje Term Dobrna kmalu ne bo dovolj, svari direktor Leon Tomašić. Napotnic je vse manj, saj v zdravstvu nenujnih storitev skoraj ni. (Foto: Terme Dobrna)

Tudi Terme Dobrna so lani zaradi pandemije novega koronavirusa za več mesecev zaprle vrata. Svoje dejavnosti niso mogle opravljati skoraj pet mesecev. A direktor term Leon Tomašić pravi, da so kljub temu zabeležili precej dober rezultat. To pripisuje previdnosti pri stroških ter predvsem dobremu obisku poleti ter septembra in oktobra, ko so se približali polni zasedenosti. Je pa pandemija z novimi režimi na mejah nekoliko spremenila tudi strukturo gostov Term Dobrna. V minulih letih je bilo domačih gostov 70 odstotkov, lani pa kar čez 90 odstotkov. Ob tem Tomašić pozdravlja podaljšanje turističnih bonov, saj meni, da jih marsikdo ni uspel ali ni mogel izkoristiti. Ne upa pa si napovedati, ali bo tudi letos nanje dober odziv ljudi.

Brez čakanja na delo ne bi zmogli
Sicer si Leon Tomašić želi, da bi lahko v Termah Dobrna svoje kapacitete spet odprli vsaj aprila ali maja. Za zdaj pa po njegovih besedah upoštevajo ukrepe, ki jim omogočajo preživetje do takrat, ko bodo spet lahko sprejeli goste. Pri tem jim v določeni meri pomaga država, predvsem s čakanjem na delo – nanj so napotili več kot polovico od 170 zaposlenih. Pri tem pravi:

Imajo le še zdraviliški del, ki zaradi epidemije prav tako upada
Pri sprejemanju vladnih ukrepov si zato želi več premisleka in priložnosti tudi za tiste dejavnosti, ki še niso prišle na vrsto za sproščanje ukrepov. Želi si, da bi pristojni poleg epidemije bolj aktivno reševali tudi gospodarstvo. V jesenskem zaprtju namreč deluje le še zdraviliški del, kjer sta denimo zdraviliško zdravljenje in fizioterapija. A tudi tega je, ker večino kapacitet v zdravstvu zavzema covid, vse manj. Tomašić pojasnjuje:

Pa tudi sicer bodo prihodnji meseci, morda celo leta, od turističnih delavcev terjali kar nekaj prilagajanj. Tomašić pravi, da je prednost Term Dobrna to, da že dolgo gradijo medicinsko naravnane programe. Prav v dopolnjevanju klasične, a butične turistične ponudbe z zdravstveno vidi prihodnost.

Prvomajski prazniki bodo prinesli novost
K doseganju zastavljenih ciljev bo Termam Dobrna pripomogla tudi novost – objekt Spa Suite Dobrna. Končan naj bi bil do prvomajskih praznikov. Tako ga opisuje Leon Tomašić:

Pravi še, da so takšno namestitev snovali že nekaj časa. Želeli pa so, da lahko gostje v svoji sobi oziroma apartmaju izkusijo lasten wellness. (TMG)