januar 7, 2021

Terme Olimia zaradi korone brez rekordov, kaj prinaša državni prevzem?

Terme Olimia so imele zaradi epidemije novega koronavirusa v lanskem letu manj obiskovalcev in manj prihodkov, a so glede na število obratovalnih dni dosegale boljše poslovne rezultate kot leta 2019. Kaj pa za terme, ki so paradni konj turizma v Podčetrtku, pomeni prevzem, ki ga načrtuje država?

Tudi za Termami Olimia je zahtevno leto, poslovali so lahko le 7 mesecev. (Foto: Terme Olimia)

V zahtevnih razmerah dobri rezultati
Kot pravi prokurist Term Olimia Vasja Čretnik, so lani poslovali le dobrih 7 mesecev, del leta je bil kompleks v celoti zaprt, del leta so poslovali z omejitvami posameznih storitev. Tako ni bilo mogoče doseči ali preseči rekordnega rezultata iz leta 2019. A s fleksibilnostjo in usmerjanjem na trge, ki so kljub epidemiji lahko delovali, so v danih razmerah po oceni Čretnika uspeli doseči dober rezultat:

Čretnik ob tem poudarja, da so minulo leto delovali v posebnih razmerah. Na eni strani so morali v termah spoštovati niz zaščitnih ukrepov, na drugi strani pa upoštevati tudi omejitve tujih trgov:

V Termah Olimia sicer trenutno obratuje le manjši del Hotela Breza, kjer so nastanjeni gosti na zdraviliškem zdravljenju. V družbi z 272 zaposlenimi je več kot 90 % zaposlenih na čakanju. Kdaj se bo panoga znova odprla, je po Čretnikovih besedah v teh negotovih razmerah težko napovedovati. Epidemija je pustila posledice, zato ocenjuje, da bo vnovičen zagon turizma letos težji kot v lanskem letu. Zmerno stabilizacijo razmer je, kot pravi, pričakovati v poletnem času.

Državni prevzem naj ne bi prinesel večjih sprememb
Medtem je Agencija za varstvo konkurence, kot je ta teden potrdila za STA, Slovenskemu državnemu holdingu odobrila prevzem Term Olimia. Prokurist Term Olimia Vasja Čretnik je za naš radio dejal, da odobritev prevzema ni presenečenje:

Država ima delež v Termah Olimia prek Slovenskega državnega holdinga ter prek Kapitalske družbe, Slovenskih železnic in Družbe za upravljanje terjatev bank. Ker so država in državne družba presegle prevzemni prag, bo moral holding zdaj objaviti prevzemno ponudbo še za preostale delnice. In kako bo državni prevzem po oceni Čretnika vplival na prihodnost term?

Državni prevzem Term Olimia je sicer eden izmed korakov k vzpostavitvi državnega turističnega holdinga, za kar si že nekaj časa prizadeva nekdanji direktor Term Olimia in aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V državni turistični holding bo država združila več turističnih subjektov. (AD)