marec 7, 2018

Tudi naši kraji na turistični borzi v Berlinu

V Berlinu se je začela petdnevna turistična borza, najpomembnejša turistična borza na svetu. Na njej se predstavlja tudi Slovenija, vabi predvsem goste z višjo kupno močjo. Tam so tudi nekateri ponudniki iz naših krajev.

Berlinska turistična borza bo letos že 52. in je odlična priložnost za predstavitev slovenskega turizma.

Zelena, aktivna, zdrava …
Slovenija se v Berlinu predstavlja pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO), in sicer kot zelena, aktivna, zdrava destinacija za butična 5-zvezdična doživetja, poudarek pa je na ponudbi kulturnega turizma. "Udeležba Slovenije na najpomembnejši globalni turistični borzi ITB Berlin je izjemno pomembna. Nemški trg je namreč z 12 % deležem po številu prenočitev drugi najpomembnejši emitivni trg slovenskega turizma. Lani smo na tem trgu dosegli rekordno rast prenočitev v zgodovini Slovenije (25%) in njihovo rekordno število, 964.231,“ pravi direktorica STO mag. Maja Pak in dodaja, da je cilj tokratne predstavitve predvsem dvigniti potrošnjo nemških turistov.

Kdo vabi v naše kraje?
Na borzi sodeluje 30 slovenskih destinacij in ponudnikov, med njimi tudi številni iz naših krajev. Vabili bodo Hotel Aleksander Rogaška Slatina, zreški Unitur, Terme Olimia, Golte, Rimske terme, pa tudi Dežela Celjska, ter destinaciji Rogaška Slatina in Maribor – Pohorje. Po napovedih organizatorjev bo berlinsko turistično borzo do nedelje obiskalo vsaj 110 tisoč poslovnih obiskovalcev, borza pa je ob tem odprta tudi za širšo javnost. Na njej se sicer predstavlja okrog 10.000 razstavljavcev in organizacij iz več kot 180 držav.

Nagrada za Podčetrtek in Ljubljano 
Na IBT Berlin podeljujejo tudi najrazličnejše nagrade. Slovenija je postala ena od šestih najboljših trajnostnih destinacij na svetu in najboljša v Evropi, saj je dobila nagrado Sustainable Destinations 2018 Top 100 Best of the Planet – Best of Europe. Za najboljše so razglasili destinacije, ki v Zeleni shemi slovenskega turizma nosijo znak Slovenia Green Destination, ter Ljubljano in Podčetrtek kot zlati zeleni destinaciji. "Na Slovenski turistični organizaciji smo ponosni, da nam svetovne organizacije priznavajo vodilno mesto na področju razvoja trajnostnega turizma. Oblikovali smo strateške smernice trajnostnega turizma in si kot glavni cilj zadali, da postane Slovenija ena najbolj trajnostnih držav na svetu. Skupaj z vsemi partnerji v turizmu smo podpisali Partnerstvo za trajnostni razvoj turizma. Z oblikovanjem Zelene sheme slovenskega turizma, v katero je do tega trenutka vstopilo že skoraj 60 deležnikov, pa smo storili velik korak do realizacije tega cilja. Ohranjena narava, ki jo turisti izpostavljajo kot najpomembnejši element odločitve za obisk Slovenije, predstavlja ključni potencial za turizem in je osnova za oblikovanje 5* doživetij," je dejala Maja Pak. (AD)