oktober 12, 2019

Tudi v Sloveniji se vse bolj zavedamo nevarnosti radona

Radon je naraven radioaktiven plin, ki nima vonja in barve. Nastaja pri radioaktivnem razpadu radija v zemeljski skorji in prodira na površje. Po zadnjih raziskavah je vsak deseti rak na pljučih posledica radona.

Predavatelji CLEAN konference lani septembra v Celju (z leve): Janez Gorenšek, Robert Drobnič, Darja Piciga, Jurij Stritih, Iva Zorenč (gostiteljica), Jernej Stritih, Sašo Mozgan, Sandi Marzidošek, Cveto Fendre.

Na prostem se radon hitro dvigne v višje ležeče sloje atmosfere, v zaprtih prostorih pa se akumulira in lahko doseže zelo visoke koncentracije. Čeprav je radon radioaktiven, načeloma ne predstavlja velike nevarnosti za človeka. Skupaj z zrakom ga sicer vdihnemo, vendar pa ga kot plin tudi izdihnemo. Težavo predstavljajo njegovi razpadni produkti, ki se nalagajo na steni dihalnih poti. Tam se usedejo, razpadajo in nastali delci alfa napadajo okoliško tkivo ter ga poškodujejo. Te poškodbe so lahko tako resne, da vodijo do nastanka raka.

V oddaji na Štajerskem valu smo o radonu govorili s strokovnjakoma, Cvetom Fendretom, zunanjim strokovnim sodelavcem RaSr v Inter-regovem projektu CLEAN, na področju energetskega upravljanja v stavbah, in z direktorjem podjetja Eutrip mag. Primožem Praperjem, kjer izvajajo preventivne meritve prisotnosti radona in celostne sanacije objektov v primeru previsokih koncentracij. Izvedeli smo več o prisotnosti radona v Sloveniji, o možnostih preprečevanja vstopa radona v naše domove, šole, pisarne in tudi o tem, kako ga, ko je prisoten v previsokih koncentracijah, tudi odstraniti. Da bi preverili, če se tudi v vašem objektu radon nahaja v previsokih koncentracijah, se lahko odločite za meritve – storitev je plačljiva, vendar pa jo delno sofinancira Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji.

Več informacij o radonu, meritvah, sanaciji in tudi o možnostih sofinanciranja lahko izveste prihodnji torek, 15. oktobra 2019, ob 9. uri v Narodnem domu v Celju, kjer bo strokovni posvet o radonu, ki ga organizira Razvojna agencija Savinske regije v sodelovanju z Zavodom Kssena in podjetjem Eutrip. Posnetku pogovora na Štajerskem valu pa prisluhnite v spodnjem posnetku. 

Datoteke

ODDAJA O RADONU - ŠTAJERSKI VAL