marec 10, 2021

V Cinkarni Celje lani 19 milijonov evrov dobička

V Cinkarni Celje, ki je z nekaj več kot 800 zaposlenimi eden največjih zaposlovalcev v regiji, so kljub izzivom, povezanim z epidemijo koronavirusa, zadovoljni s poslovanjem v minulem letu. Podatke so predstavili na dopoldanski spletni novinarski konferenci. Kaj kažejo?

Dela na odlagališču nenevarnih odpadkov Bukovžlak. (Foto: CC, Jure Hictaler)

V Cinkarni Celje so lani ustvarili nekaj manj kot 172 milijonov evrov in pol prihodkov. To je približno toliko kot leto prej. Lani so imeli tudi dobiček, ki je bil za 12 odstotkov nižji kot v letu 2019 in je znašal nekaj manj kot 19 milijonov evrov. Predsednik uprave Aleš Skok ob tem pravi:

Načrtovani poslovni izid so, kot pravijo, presegli na račun učinkovitega upravljanja stroškov, prestavitve remonta v letošnje leto, podaljšanja proizvodnega leta in visokega povpraševanja v zadnjem četrtletju. Poslovanje Cinkarne Celje je pretežno osredotočeno na tuje trge, kjer ustvarijo 90 odstotkov prodaje. Skok razlaga:

Za naložbe so v Cinkarni lani namenili dobrih 12 milijonov evrov. Osredotočeni pa so bili, kot pravi tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič, na dopolnjevanje obstoječih programov:

Precej pozornosti so lani namenili tudi aktivnostim za razvoj za okolje. S pilotno napravo razvijajo postopek za zmanjšanje porabe čiste vode, dograjujejo čistilne naprave za bolj zanesljivo obvladovanje procesov čiščenja in zmanjševanje emisij, trenutno pa je med drugim v teku sanacija odlagališča nenevarnih odpadkov Bukovžlak, ki naj bi bila končana čez dve leti. Letos nameravajo sicer za naložbe odšteti slabih 14 milijonov evrov in pol, med drugim načrtujejo tudi izgradnjo sončne elektrarne. (NS)