junij 28, 2022

V naših krajih z boni največ zaslužili v občini Podčetrtek

Le še do vključno tega četrtka, 30. junija, imate čas, da izkoristite turistične bone, ki smo jih vsi Slovenci dobili v prvem letu epidemije koronavirusa, ter bone 2021, ki smo jih dobili lani. Kaj kaže dosedanja statistika in kje v naših krajih je bilo doslej unovčenih največ bonov?

Terme Olimia so paradni konj turizma v Podčetrtku. Utrinek je iz Aqualune, ki privablja predvsem adrenalinske navdušence. (Foto: Terme Olimia)

Največ bonov 2021 za gostinstvo
Turistične bone iz leta 2022 je mogoče koristiti za turistične nočitve, medtem ko je bone 2021 poleg turističnih storitev mogoče unovčiti še na področjih športa, kulture in gostinstva. Od 16. julija lani do letošnjega 19. junija je bilo unovčenih 2.134.054 bonov 2021, v skupni vrednosti dobrih 146 milijonov evrov. Po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) je bilo največ, 47 % bonov, unovčenih v gostinstvu, sledijo turizem s 34 %, kultura z 12 % – pri čemer je večina bon porabila za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov – ter šport s 7 %.

Največ turističnih bonov je šlo v Piran
Turističnih bonov, ki smo jih dobili sredi junija 2020, je bilo do letošnega 19. junija unovčenih 2.034.121, skupna vrednost je presegla 287 milijonov evrov, kar je dobrih 80 % od zneska vseh potencialno unovčenih bonov. »Turistični bon je do 22. 5. 2022 unovčilo 1.646.265 oz. 80,4 % različnih upravičencev do bona,« razlagajo na FURS-u, kjer za turistične bone tudi vodijo evidenco po občinah. Največ turisrističnih bonov je bilo porabljenih na Obali, na Gorenjskem in v termah. Povsem na vrhu lestvice je občina Piran, kjer je bilo do 12. maja unovčenih več kot 318 tisoč bonov v skupni vrednosti skoraj 50 milijonov evrov.  

Podčetrtek, Laško in Zreče
Poglejmo še nekaj podatkov iz naših krajev. Do 12. maja je bilo v Savinjski regiji največ turističnih bonov unovčenih v zdraviliških občinah – na prvem mestu je občina Podčetrtek s skoraj 88 tisoč unovčenimi boni v skupni vrednosti skoraj 13 milijonov evrov. Za približno polovico nižji kot v Podčetrtku sta številki v občinah Laško in Zreče. Sledi občina Rogaška Slatina, pri njihovih turističnih ponudnikih je bilo unovčenih nekaj več kot 38 tisoč turističnih bonov v skupni vrednosti 6 milijonov evrov. 15 tisoč unovčenih bonov je v naših krajih presegla še občina Dobrna.

Občina Laško je v Savinjski regiji na drugem mesto po število unovčenih turističnih bonov. Osrednji znamenitosti sta zdravilišči, Thermana Laško, od kodej je fotografski utrinek, ter Rimske terme. (Foto: Thermana Laško)

Številke unovčenih bonov do 12. maja in njihovo skupno vrednost v nekaterih občinah Savinjske regije vidite v spodnji tabeli:


Vir: FURS

Turistične bone in bone 2021 je mogoče unovčiti le še do 30. junija. Je pa država zdaj izdala še nove bone - digitalne bone. Kdo je upravičen do teh bonov in kaj se lahko z njimi kupi, preverite TUKAJ. (AD)