oktober 13, 2022

Vizija razvoja Savinjske regije do leta 2027

Regionalni razvojni program Savinjske regije do leta 2027 (RRP 2021–2027) sestavljajo projekti v skupni vrednosti okoli 4 milijarde evrov. Program je zelo ambiciozno zastavljen in zasnovan na šestih ciljih: pametna, zelena in povezana Savinjska regija, Savinjska regija za ljudi, celostni razvoj in upravljanje regije ter pravični prehod premogovne regije SAŠA. 

Razvojni program RRP 2021–2027 je ključni razvojni dokument regije, ki je nastajal kar 4 leta.

Projekte pripravljajo občine, gospodarstveniki in nevladne organizacije iz celotne Savinjske regije. Razvojni program RRP 2021–2027 je ključni razvojni dokument regije, ki je nastajal kar 4 leta. Pri oblikovanju dokumenta so sodelovali različni deležniki, Razvojna agencija Savinjske regije (RASR), območna razvojna partnerstva in odbori pri razvojnem svetu. Potrebno je bilo pridobiti vmesno in pa seveda končno mnenje Ministrstva za tehnologijo in gospodarski razvoj, ki ga je RASR pridobila letos spomladi, operativni program pa naj bi bil sprejet letos jeseni.

Letos poleti sprejeti Regionalni razvojni program Savinjske regije za obdobje do leta 2027 (RRP 2021–2027) je ključni razvojni dokument regije, pred nekaj dnevi pa je bil potrjen tudi operativni program, ki je ključen za začetek dela na konkretnih projektih. O tem, kaj tak razvojni dokument pomeni za posamezne občine in območja, smo povprašali tudi nekatere župane Savinjske regije. Z žalskim županom Jankom Kosom pa najprej o tem, kaj so oziroma kaj bi morali biti ključni cilji regionalnega razvoja.

Župan Janko Kos, ki poudarja pomen enakomernega in skladnega razvoja celotne Slovenije, opozarja tudi na to, da imajo različni deli Slovenije vendarle različne potrebe.

O pomenu razvojnih dokumentov, kot je RRP 2021–2027 smo se pogovarjali tudi z županom občine Šentjur mag. Markom Diacijem.

In še ocena črpanja sredstev in realizacije projektov v pretekli finančni perspektivi. 

V nadaljevanju pa v Velenje, z nami je mag. Iztok Mori, direktor občinske uprave Mestne občine Velenje, kajti Regijski razvojni program 2021-2027 med drugim kot eno pomembnih točk vključuje tudi Pravični prehod premogovne regije SAŠA zaradi zaprtja premogovnika Velenje, predvidoma čez dobrih 10 let. Kaj torej ta razvojni dokument pomeni za SAŠA regijo in MO Velenje?

Razvojni program RRP 2021–2027 vsebuje več kot 1230 projektov, želja in potreb posameznih okolij Savinjske regije. Kateri od predlaganih projektov pa so najbolj ključni za Šaleško dolino? Iztok Mori: 

Tudi v Občini Vojnik so se, v sodelovanju z Razvojno agencijo Savinjske regije, nekaterimi drugimi deležniki in sosednjimi občinami aktivno vključili v pripravo skupnih razvojnih projektov, ki so del Regionalnega razvojnega programa Savinjske regije do leta 2027 (RRP 2021–2027). Še posebej so veseli že realiziranih projektov iz pretekle finančne perspektive, nekateri med njimi pa se pravkar zaključujejo. Brez sodelovanja med občinami in razvojno agencijo marsikaterega projekta ne bi bilo možno realizirati, poudarja župan Občine Vojnik Branko Petre.

Vojniški župan Branko Petre med pomembnejšimi projekti izpostavlja še širitev širokopasovnega omrežja in izgradnjo državne kolesarske mreže, ki bo povezala celotno Savinjsko regijo in v katero je vključena seveda tudi občina Vojnik. 

Naročena vsebina