oktober 20, 2020

Za Hišo vin Emino prestižni priznanji Decanter

Hiša vin Emino iz Imenega je na uglednem mednarodnem ocenjevanju vin Decanter v Londonu osvojila dve bronasti medalji za sauvignon in penino Viljem. To je izjemen uspeh, saj se že peto leto zapored iz Velike Britanije vračajo z laskavimi potrditvami za vrhunskost svojih vin.

Prenovljena in razširjena Hiša vin Emino omogoča vrhunsko pridelavo vin. (Foto: Hiša vin Emino)

Najkakovostnejše grozdje in vrhunsko kletarjenje
Hiša vin Emino, ki deluje pod okriljem Kmetijske zadruge Šmarje, je na največjem in najvplivnejšem mednarodnem ocenjevanju vin Decanter World Wine Awards (DWWA) v Londonu že peto leto zapored prejela bronasti medalji za Sauvignon Emino, letos letnika 2019, ter za novo penino Viljem Eminent. Vodja trženja Hiše vin Emino Matija Jagrič ob laskavih priznanjih ne skriva zadovoljstva in pravi, da sta za vrhunsko vino potrebna najkavlitetnejše grozdje in vrhunsko kletarjenje:

Na Decanterju z bronom nagrajena Sauvignon Emino in nova penina Viljem Eminent brut natur sta letos priznanji že prejela na največjem domačem ocenjevanju Vino Slovenija v Gornji Radgoni.

Posebni in izjemo zahtevni postopki pridelave vin
Hiša vin Emino je na ocenjevanjih v tujini že tradicionalno uspešna s Sauvignonom Emino, ki je bil letos nagrajen že petič zapored: "Za sauvignon 2019 smo izbrali le najkvalitetnejše, zdravo grozdje z izjemno sladkorno stopnjo. Po izjemno natančnem mletju, maceraciji in stiskanju je vino fermentiralo pod nadzorovano temperaturo ter nato še 10 mesecev zorelo na drožeh,« razlaga enolog Gašper Repše. Izjemno je ponosen tudi na priznanje za penino Viljem, ki predstavlja vrh ponudbe imenske kleti. "Po skoraj štirih letih zorenja je bila letos pripravljena na ocenjevanje in mednarodna potrditev izjemnosti tega našega produkta je zdaj nedvomljiva,« razlaga Repše in poudarja, da je bil postopek priprave in zorjenja penine Viljem poseben ter izjemno zahteven: "Grozdja naprimer nismo mleli, ampak smo celega, in to s peclji, nežno stisnili. Nato je penina šest mesecev zorela na finih drožeh, preden smo jo napolnili v steklenice, kjer je potekala sekundarna fermentacija in nato zorenje v steklenici.«

 Penina Viljem, nova uspešnica Hiše vin Emino,je v kleti zorela štiri leta. (Foto: Radio Štajerski val)

Nagrade priložnost za večjo prepoznavnost vin
Pomen uveljavljanja Hiše vin Emino kot mednarodno priznanega proizvajalca vin vrhunske kakovosti in lokalnega pečata izpostavlja direktor Kmetijske zadruga Šmarje, mag. Marko Jurak: "Letošnja otvoritev prenovljene in razširjene Hiše vin Emino ter smelost načrtov, ki smo jih s tem začrtali, nam nalagajo odgovornost, da vinsko regijo Obsotelja in Kozjanskega razvijamo v prepoznavni produkt. S takšnimi priznanji, kot je decanter, bomo zagotovo še bolj opozorili nase in razširili krog ljubiteljev naših vin.« Ob tem mag. Marko Jurak izpostavlja, da je bil letošnji obisk v Hiši vin Emino primeren zdravstvenim razmeram v svetu, a kljub temu zadovoljiv: »Osredotočeni smo na manjše skupine, večjih dogodkov ne moremo pripravljati, imamo pa to srečo, da je lahko naše vino odlična družba tudi v varnem zavetju doma," še dodaja Jurak. (SP)

Podobne vsebine:
Nove medalje za vina iz Hiše vin Emino