februar 18, 2022

Za nekatere na Kozjanskem dvojno plačevanje odvoza odpadkov

Podjetniki v občinah Obsotelja in Kozjanskega te dni prejemajo pošto, ki jih poziva k vključitvi v sistem odvoza odpadkov. Med njimi so tudi samozaposleni, ki dejavnost opravljajo sami in na svojem domačem naslovu, kjer že plačujejo odvoz odpadkov kot fizične osebe. Za nekaj pojasnil smo se obrnili na komunalno podjetje omenjenih občin OKP Rogaška Slatina.

Kdo vse bo moral plačevati odvoz odpadkov in koliko? (Foto: Štajerski val)

V občinah Obsotelja in Kozjanskega nekateri dobivajo pozive za vključitev v sistem odvoza odpadkov. Komunalno podjetje OKP Rogaška Slatina je pošto poslalo fizičnim osebam, samostojnim podjetnikom posameznikom, pravnim osebam, vsem drugim pravno-organizacijskim oblikam ter drugim subjektom povzročiteljem odpadkov, ki opravljajo dejavnost na območju občin, kjer OKP izvaja službo zbiranja odpadkov ter ki jih podjetje nima zabeleženih v evidenci sistema ravnanja z odpadki.

Pošto po naših informacijah prejemajo tudi samozaposleni, ki v svojem podjetju nimajo drugih zaposlenih in dejavnost opravljajo na svojem domačem naslovu, kjer komunalne storitve že plačujejo kot fizične osebe. Nekateri med njimi poudarjajo, da s svojo dejavnostjo ne povzročajo dodatnih odpadkov, saj da opravljajo pisarniško delo, prek računalnika. A tudi ti si oprostitve plačila, kot pravijo v OKP-ju, ne morejo obetati. "Skladno z državno uredbo in občinskim odlokom so uporabniki in plačniki storitev javne službe fizične osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, samostojni podjetniki posamezniki, pravne osebe, vse druge pravno-organizacijske oblike ter drugi subjekti, povzročitelji odpadkov in imajo sposobnost biti stranka, ne glede na dejstvo, da imajo registrirano dejavnost na naslovu, kjer tudi živijo," razlagajo v OKP-ju.

Kot še pravijo, je minimalni volumen, ki ga morajo zagotoviti za zbiranje odpadkov, 120-litrski zabojnik, ki ga bo OKP praznil dvakrat mesečno. Strošek ravnanja z odpadki po trenutnih cenah znaša 10,70 evra mesečno, v kar ni vštet DDV, še pravijo v komunalnem podjetju.

Ukrep ni novost
V OKP-ju pojasnjujejo, da tako sledijo državni Uredbi o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja odpadkov. "Ta v 4. členu določa, da mora uporabnik, ki je pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, svoje komunalne odpadke prepuščati izvajalcu javne službe v skladu s to uredbo in na način, določen v predpisu občine. Na podlagi te uredbe so občine sprejele Odlok o zbiranju določenih vrst komunalnih odpadkov v občinah Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Rogatec, Kozje in Bistrica ob Sotli, ki prav tako v 13. členu določa, da so uporabniki in plačniki storitev javne službe fizične osebe, fizične osebe, ki opravljajo dejavnosti, samostojni podjetniki posamezniki, pravne osebe in vse druge pravno-organizacijske oblike ter drugi subjekti, ki so povzročitelji odpadkov," so nam pojasnili v podjetju. Pri tem pa poudarjajo, da odlok določa še, da se morajo vsi izvirni povzročitelji odpadkov v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki vključiti najkasneje v 30 dneh od začetka opravljanja dejavnosti.

To ni novost, dodajajo. Je pa to po njihovih besedah dolgotrajen proces, saj da se uporabniki večinoma ne vključijo samostojno in prostovoljno. Zato morajo ugotoviti, kdo vse so povzročitelji odpadkov. "Zavest o tem, da povzročitelj plača, med uporabniki, ki izvajajo dejavnost, še ni najbolj prisotna. Še posebej, če že storitev plačujejo kot fizične osebe," še pravijo v podjetju OKP. (TMG)