avgust 4, 2022

Zaradi suše bo v kmetijstvu za vsaj 65 milijonov evrov škode

Suša je letos presegla svoje škodljive posledice iz leta 2017. Kakšno je stanje na terenu, kaj kmetje pričakujejo od države in kaj si lahko obetajo?

Trave in koruza so najbolj prizadete, kmete skrbi, kako bodo nakrmili živino. (Foto: Pixabay)

Kmetje se to poletje soočajo z veliko sušo. Kot pravi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič pravi, da je suša hujša od tiste leta 2017, saj so letos količine padavin še nižje, temperature pa še višje. Razmere na kmetijah opisuje kot katastrofalne. Kot pravi, so najbolj prizadete trave in koruze, posledice škode bodo lahko, če ne bo kmalu bolj ugodnega vremena, občutili tudi vinogradniki. Škoda bo po ocenah zbornice presegla 65 milijonov evrov.

Ministrstvo za obrambo bo sicer zdaj preko uprave za zaščito in reševanje aktiviralo občinske komisije, ki bodo po posameznih področjih popisovale točno škodo. Pri tem Žveglič pravi, da se je država odzvala hitro - do sredine avgusta naj bi že bili zastavljeni prvi koraki, vendar da so postopki pogosto preveč dolgotrajni, opozarja Žveglič. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. (TMG)