januar 28, 2022

Zdravilišča lani od pekla do raja – kaj pa letos?

Po večmesečnem zaprtju v začetku minulega leta, so poleti zaživela tudi zdravilišča. Kakšen je bil utrip v njih lani, kakšni so obeti za letos in zakaj je pomembno, da ne izgubijo tujih gostov?

Slovenska zdravilišča ustvarijo kar tretjino vseh prenočitev v slovenskem turizmu. Kakšno leto je za njimi in kaj si obetajo od tega leta? (Foto: Štajerski val)

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, med njimi so tudi Thermana Laško, Terme Olimia, Medical center Rogaška, Terme Dobrna in Terme Zreče, je lani zabeležila boljši obisk kot leta 2020. Lani so v vseh 13 zdraviliščih skupnosti našteli dobrih 580.000 gostov, ki so ustvarili 2,2 milijona prenočitev. Direktor skupnosti Iztok Altbauer leto 2021 opisuje tako:

Pri tem pa dodaja:

A še vedno so močno zaostali za letom 2019, takrat so zabeležili več kot 26 odstotkov več prihodov in prenočitev. Tudi letos naj bi dosegli le polovično vrednost obiska iz leta 2019.

Tujih gostov precej manj
Prav tako so lani, podobno kot leta 2020, v slovenskih zdraviliščih še vedno prednjačili domači gostje. Tujih gostov je bilo za dobrih 10 odstotkov manj kot leta 2020. Direktor skupnosti Iztok Altbauer:

Porast domačih gostov gre pripisati zlasti turističnim bonom, ki so sicer zelo dobrodošli, a ne bodo večni, poudarja Altbauer. Zakaj pa je še pomembno, da nas obiščejo tudi tuji gostje?

Med tujimi gosti so lani sicer prednjačili turisti s Poljske, Belgije in Češke. Slabše rezultate kot leta 2020 so lani zabeležili pri gostih iz Avstrije, Italije in Hrvaške.

Kako bo letos?
Tudi letos v skupnosti s strahom pričakujejo razvoj dogodkov. Trenutne razmere niso najbolj naklonjene turizmu, pravi Iztok Altbauer. A poudarja, da Svetovna zdravstvena organizacija ugotavlja, da hoteli in restavracije ne doprinesejo k širjenju okužb. Tudi v slovenskih zdraviliščih po Altbauerjevih besedah niso zaznali izbruhov okužb. Začetek leta pa kljub temu ni najbolj obetaven. Trenutno so kapacitete slovenskih naravnih zdravilišč zasedene podpovprečno za ta čas – od 30 do 50 odstotkov. Upajo, da bodo številke višje v času zimskih počitnic konec februarja, prav tako upe polagajo na pomladne mesece. Altbauer pri tem pravi:

Ob tem pa pozdravlja podaljšanje turističnih bonov iz leta 2020 in bonov 21, ki po novem veljajo do konca junija letos:

Verjame, da bo v prihodnje potrebno poskrbeti za osvežitev ponudbe in vlaganje v novosti ter še naprej nagovarjati tako tuje kot domače goste. (TMG)