december 28, 2022

Obisk v slovenskih zdraviliščih boljši kot v preteklih letih

Slovenska zdravilišča med božično-novoletnimi prazniki pričakujejo dober obisk. Čeprav je bilo letošnje leto zaradi koronavirusa in draginje polno novih izzivov, v zdraviliščih ob izteku leta pričakujejo izpolnitev načrtovanih ciljev, ocenjujejo v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

V Termah Zreče so letos ustvarili 7,6 % več prihodkov od prodaje kot v primerljivem obdobju rekordnega leta 2019. (Foto: fb Terme Zreče)

Termah Dobrna v času praznikov beležijo zasedenost nastanitvenih kapacitet, primerljivo lanski. Po besedah vodje prodaje Žužane Šeruga trenutno zaznavajo zelo povečano povpraševanje po silvestrovanju tako domačih kot tujih gostov, med slednjimi je največ gostov iz Nemčije, Italije in Avstrije. Prizadevajo pa si privabiti tudi goste iz sosednjih držav, še posebej s Hrvaške. V Termah Dobrna so si cilje za leto 2022 postavili optimistično in v skladu z razmerami na trgu. Po koronskem letu 2021 je bilo tudi letošnje leto polno izzivov, ki pa so jih več kot dobro izpeljali, pojasnjuje Šeruga:

Poslovno leto bodo v Termah Dobrna tako zaključili v skladu z zastavljenimi cilji.

V Termah Dobrna je tudi po koncu turističnih bonov dober obisk, pravi vodja prodaje Žužana Šeruga. (Foto: Radio Štajerski val)

Tudi v Termah Olimia iz Podčetrtka je med božično-novoletnimi prazniki dober obisk. Nekaj sob ali apartmajev, ki so še na voljo, se bo po njihovih pričakovanjih zapolnilo v naslednjih dneh. Med božičnimi prazniki je bilo med gosti nekaj več domačih gostov, v dneh okoli novega leta pa je več kot dve tretjini gostov tujcev, pri čemer jih je največ iz Italije, razlaga vodja prodaje in marketinga Vasja Čretnik:

S poslovanjem, ki se nakazuje, so zelo zadovoljni, saj bodo za slabih 20 odstotkov uspeli preseči prihodke iz poslovanja iz rekordnega leta 2019. Komercialnih nočitev bo več za dobrih devet odstotkov. V povprečju so uspeli doseči tudi precej višje prodajne cene. Kljub precej višjim prihodkom pa so bili letos priča precejšnjemu porastu stroškov, in sicer z naslova energentov, materiala in dela, tako da ocenjujejo, da bo sam poslovni izid nekoliko nižji, kot je bil leta 2019.

Foto: (Radio Štajerski val)

V Thermani Laško med božično-novoletnimi prazniki pričakujejo od 85- do 90-odstotno povprečno zasedenost kapacitet. Polno zasedeni so bili za božič in med tednom, za silvestrovo pa še imajo prostih nekaj sob. Silvestrovo bodo pričakali na dveh lokacijah, na termalnem centru pod kupolo, kjer se bo v bazenih družinsko tematsko silvestrovanje, in v veliki dvorani hotela Thermana Park Laško, kjer bo na voljo gala silvestrovanje z glasbo in kulinaričnim razvajanjem. Pričakujejo okoli 35 odstotkov italijanskih in enak delež domačih gostov, 15 odstotkov Avstrijcev in prav toliko tudi ostalih tujih gostov. Ob tem se nadejajo, da bodo v prazničnem času njihovi bazeni, savne in wellness centri privabili veliko enodnevnih gostov iz Slovenije. Leto bodo zaključili z dobičkom in 26 milijoni evrov prihodkov.

V prenovljenem Termalnem kopališču Zdravilišča Laško je gostom na voljo tudi večerno kopanje. (Foto: FB Thermana Laško)

V Termah Zreče bodo glede na trenutne napovedi in stanje rezervacij decembra realizirali število nočitev na nivoju primerljivega obdobja leta 2019, kar pa je še vedno nekoliko manj kot v istem obdobju leta 2021m ko smo imeli v Sloveniji turistične bone. V času božično-novoletnih praznikov so Terme Zreče trenutno zasedene okoli 80 %. V desetih mesecih leta so v Termah zreče po podatkih Skupnosti slovenskh naravnih zdravilišč Slovenije ustvarili 7,96 odstotka več prihodkov od prodaje kot v primerljivem obdobju leta 2019. Gostili so nekaj čez 19.000 gostov in zabeležili preko 87.889 nočitev. V obdobju od januarja do oktobra so slovenski gostje ustvarili 70 odstotkov vseh nočitev. Največ tujih gostov pa je bilo s Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Italije in Beneluksa. (SP)