oktober 1, 2020

Zdravko Počivalšek: Ves slovenski potencial moramo usmeriti v reševanje krize

Zdravko Počivalšek, predsednik SMC, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je za naš radio spregovoril o trenutni politični situaciji, o vlogi Stranke modernega centra (SMC) v političnih kombinacijah, o vlogi in prihodnosti SMC, pa tudi o pomenu enakomernega razvoja slovenskega podeželja. 

Zdravko Počivalšek, predsednik SMC, podpredsednik vlade in gospodarski minister o trenutni politični situaciji, vlogi SMC, prihodnjih volitvah in okrevanju slovenskega gospodarstva.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v prvi vrsti gospodarstvenik in šele nato politik. Čeprav ga mnogokrat umeščajo na desnico, zase pravi, da je vedno bil in bo: »... levičar, ki je prepričan, da je treba najprej nekaj narediti, potem pa lahko trošiš. Večkrat rečem, da v mojih krajih točno vedo, kam spadam. Sicer pa, levičarji vedo, da sem levičar, desničarji pa mislijo, da sem desničar.« Na očitke glede vstopa SMC v aktualno vladno koalicijo pa odgovarja:

  

SMC z vstopom v aktualno vladno koalicijo ni spremenila usmeritve, poudarja njen predsednik Zdravko Počivalšek, ki je prepričan, da trenutek za odstop preprosto ni bil pravi. Za vstop v koalicijo so se odločili zaradi odgovornosti do svojih volivcev, v stranki pa se še naprej želijo ukvarjati predvsem z aktualnimi, koristnimi in potrebnimi vsebinami in ne z ideološkimi vprašanji preteklosti:

»Leta 2020 ne moremo diskutirati o tem, kdo je zmagal leta 1945. Meni je to popolnoma jasno in vem, kdo je. Zdaj se ukvarjajmo s tem, kako lahko izboljšamo življenje v Sloveniji. V času krize je treba združiti ves slovenski potencial in vleči poteze, ki bodo najboljše za vse nas.« 

Kot gospodarski minister je Počivalšek zadovoljen s trenutno sliko slovenskega gospodarstva. Po napovedih UMAR-ja bo padec manjši, kot so prvotno pričakovali, napovedujejo namreč približno 6,7 odstoten padec gospodarstva. Počivalšek optimistično gleda v prihodnost slovenskega gospodarstva in ugotavlja, da so podjetja prvo krizo relativno dobro preživela, s sprejetimi ukrepi pa je država ublažila krizo do te mere, da se bo slovensko gospodarstvo lahko obnovilo v naslednjem letu. Vnovičnega popolnega zapiranja države ne pričakuje, vse pa je seveda odvisno od tega, kako dosledni bomo pri upoštevanju zaščitnih ukrepov, še poudarja. 

 

Dlje časa pa bo za svoje okrevanje potrebovala turistična panoga, ena najbolj prizadetih gospodarskih panog v času epidemije. Letalski prevozniki so prizemljili svoja letala, ustavili so se tudi ostali turistični prevozniki, turistične agencije so ostale brez dela, gostinski lokali in hoteli povsod po svetu, seveda tudi pri nas, so bili primorani zapreti svoja vrata. Ustavil se je celoten turistični aparat.

Slovenski turizem rešili turistični boni oziroma "vavčerji"
Slovenski turizem so, vsaj delno, rešili turistični boni, ki so se izkazali kot odličen ukrep. Ukrep, ki je omogočil, da so ponudniki turističnih storitev lahko delali, posamezne destinacije so spet zaživele. Na drugi strani pa smo so si Slovenci končno vzeli čas za svojo Slovenijo in njene lepote ter tako odkrili nekatere njene skrite kotičke. Bon je navsezadnje imel tudi socialno noto, saj so si letos lahko privoščili dopust tudi tisti, ki si ga sicer morda ne bi mogli. Nekateri so hudomušno bon poimenovali kar po priimku gospodarskega ministra »Počivavčer«.  

»Sam se večkrat vprašam, kdo bo na podeželju živel čez 20 let. Kaj se bo dogajalo v obmejnih območjih, kot je Obsotelje in Kozjansko. Danes je trend koncentracije prebivalstva v nekaj največjih urbanih središčih. Zato mora politika danes začeti razmišljati o tem, kako omogočiti odpiranje in ohranjanje spodobnih, dobro plačanih proizvodnih delovnih mest v takšnih okoljih.«

Pomen razvoja delovanih mest v lokalnih okoljih
Počivalšek je spregovoril tudi o pomenu generiranja in ohranjanja delovnih mest v lokalnih okoljih, zunaj urbanih središč, tudi na obrobju države, kot je, denimo, Obsotelje in Kozjansko. Na kakšen način bo država v prihodnje spodbujala investicije na manj razvitih in obrobnih območjih Slovenije, kaj prinaša in kako daleč je predlog o davčnih stimulacijah oziroma olajšavah?
Zakaj je tako pomembno ohranjati in razvijati nova delovna mesta tudi zunaj urbanih središč, tudi na obrobju države, kot je subregija Obsotelje in Kozjansko?

Še več o aktualni politični situaciji, vladnih ukrepih za ublažitev korona krize in okrevanju gospodarstva, pa tudi o vlogi stranke SMC v vladni koaliciji ter medijih in pomenu javne RTV pa v pogovoru s predsednikom SMC, podpredsednikom vlade in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, na spodnji povezavi.