maj 29, 2022

Zlati Grič po finančni stabilizaciji pred novimi izzivi

Podjetje Zlati Grič, ki se ponaša z eno najsodbnejših kleti v regiji, je v zadnjih petih letih pod prevzemu čeških lastnikov finančno sanirano in znova beleži pozitivne rezultate. V družbi se osredotočajo na prodor na tuje trge, za kar pa bodo morali spremeniti sortno sestavo vinogradov. Z nadgradnjo ponudbe turističnih storitev, ki predstavljajo pomemben del Zlatega Griča, želijo privabiti še več gostov.

V Škalcah sadijo nove vinograde, saj bo sprememba sortnega sestava osnova za širitev na tuje trge. (Foto: Radio Štajerski val)

Že tretje leto poslujejo z dobičkom
Vinogradniško posestvo Zlati Grič iz Škalc, neposredno nad mestnim jedrom Slovenskih Konjic, na 75 hektarjih parcel vinogradov nadaljuje 800-letno tradicijo pridelave grozdja. Družba se je pred leti zaradi finančno zajetne naložbe v izgradnjo sodobne vinske kleti soočala s finačnimi težavami, ki pa jih je postopoma uspešno prebrodila, uspešno je prekrmarila tudi zahtevno obdobje poslovanja v času epidemije novega koronavirusa, pojasnjuje direktor vinske kleti Zlati Grič Silvo Žižek:

Žižek, ki vinsko klet vodi 11 let, je v tem času zamenjal kat štiri lastnike. Po prodaji Probanke je klet od konca leta 2015 v lasti čeških lastnikov, ki so družbo finančno konsolidirali in jo po daljšem času rešili starih bremen. Podjetje tako v zadnjih treh letih posluje s presežkom, ob čemer Žižek dodaja:


Vinska klet v Škalcah velja za eno najsodobnejših vinskih kleti v regiji, v njej so za obiskovalce na voljo tudi vodeni ogledi in degustacije. (Foto: Radio Štajerski val)

Po finančni konsolidaciji v nadgradnjo storitev in iskanje kupcev na tujih trgih
Zlati Grič, ki je nekoč ves pridelek prodal na domačem trgu, kjer je najbolj prepoznaven z blagovno znamko Konjičan, je vse bolj usmerjen v prodajo buteljk in penin. Spogleduje pa se tudi s prodorom na tuje trge, kamor želijo v prihodnjih letih izvoziti še več svojih proizvodov, razlaga o prihodnjih izzivih Silvo Žižek:

In kdo so njihovi ciljni kupci?

Pomemben del Zlatega Griča pa po navedbah Žižka predstavlja tudi turistična ponudba storitev, saj razpolagajo z restavracijo z visoko kulinariko in prenočitvenimi apartmaji iz 15. stoletja, prav tako se ponašajo z golf igriščem z 9 luknjami in peninsko kletjo v Žički kartuziji, kjer zorijo vse njihove penine. (SP)


V Zlatem griču vinsko tradicijo vse bolj prepletajo s turizmom. (Foto: Radio Štajerski val)