april 15, 2020

Gostilne samevajo, kako dolgo še?

Gostinstvo je gotovo ena tistih panog, ki zaradi epidemije novega kornoavirusa doživljajo izjemen udarec. Že mesec dni so zaprte, tudi tiste, ki dostavljajo hrano na dom, so v rdečih številkah. Pogovarjali smo se z gostinci iz Šmarja, Olimja, Bistrice ob Sotli, Šentjurja, Žalca in Loč.

Restavracije med epidemijo samevajo, preživetje nekaterih je ogroženo.

Krpan: težko je, a vseeno je še dovolj volje tudi za dobrodelnost
Gostilna Krpan v Šmarju pri Jelšah, ki je središče okužb z novim koronavirusom, je v začetku aprila praznovala svoj 1. rojstni dan, a velikega slavja zaradi epidemije ni bilo. Vrata so pri njih pravzaprav zaprli že pred uradnim navodilom države, saj gostov ni bilo. Kasneje so zagnali dostavo hrane na dom, da tako poskrbijo za vsaj nekaj prihodka. O podrobnostih smo se pogovarjali z vodjo Gostilne Krpan Tonijem Goležem:

So pa v Gostilni Krpan kljub težkim časom tudi dobrodelni. K temu jih je spodbudila dobrodelna akcija gostincev na Facebooku – to sredo tako kuhajo za šmarski službi, ki v tem času neumorno delata – za zaposlene v zdravstvenem domu ter za občinski štab civilne zaščite.

V šmarskem Krpanu imajo med epidemijo sicer dostavo hrane na dom in v podjetja, a vseeno je večina zaposlenih na čakanju. (Foto: Gostilna Krpan) 

Pivnica Lipnik po epidemiji tudi z novostmi
Še v eno šmarsko gostilno smo poklicali in preverili, kako se spopadajo z epidemijo. Pivnica Lipnik goste razvaja že 25 let. Vse od začetka epidemije je zaprta, so pa sčasoma vzpostavili dostavo hrane na dom. Zaradi zaprtja so zabeležili velik upad dohodka, večino delavcev so poslali na čakanje, v tem času pa že razmišljajo o novostih za čas po ponovnem odprtju pivnice, razlaga lastnica Pivnice Lipnik, Klavdija Lipnik.

 Piva ostajajo zaščitni znak Pivnice Lipnik. (Foto: Pivnica Lipnik)

Pri Amonu prazna tako restavracija kot golf igrišče
Posledice epidemije koronavirusa beležijo tudi v priljubljenem gostišču Amon v Olimju. Posestvo, ki je v več kot štirih desetletjih preraslo v družbo Amon, d.o.o., s hotelom, restavracijo, vinsko kletjo in golf igriščem, je v teh dneh brez gostov. Lastnik Aleš Amon aktualnih razmer ne želi podrobneje komentirati, pravi pa, da so zgodbe gostincev v Sloveniji zelo različne. Gostinci, ki so vezani na turizem, so še posebej prizadeti, ocenjuje in poziva, da do zajezitve epidemije upoštevamo navodila pristojnih služb in ostanemo doma:

Kot kaže po dosedanjih napovedih, bo Amon morda lahko kmalu odprl golf igrišče, restavracije pa še ne. (Foto: Amon)

V Šempetru posodabljajo jedilnik
Vrata je bila med epidemijo novega koronavirusa primorana zapreti tudi gostilna Šempeter v Bistrici ob Sotli. V dolgoletni tradiciji se kaj takšnega še ni zgodilo, zato lastnik Srečko Kunst pravi:

Je pa ta čas priložnost za kakšna manjša vzdrževalna dela, pa tudi pripravo kakšnih novosti, ob tem pravi Kunst. V gostilni Šempeter tako posodabljajo jedilnik, med drugim napovedujejo novost pri njihovi specialiteti – kopunu:

Kunst upa, da bo lahko kopuna in ostale jedi v svoji gostilni znova postregel – če ne prej – vsaj junija.

Gostilna Šempeter je družinska gostilna z dolgoletno tradicijo, ki stavi na lokalno sezonsko hrano. (Foto: Šempeter)

Šentjurski Bohorč - po veliki investiciji je epidemija velik udarec 
Še v eno gostilno z dolgoletno tradicijo poglejmo. Gostišče Bohorč je v Šentjurju še več kot sto let. V tem času – z izjemo obdobja, ko so vsi zaposleni naenkrat koristili 14-dnevni dopust in so takrat v gostišču potekala adaptacijska dela – gostišče ni bilo zaprto več kot dan ali dva. Zdaj so vrata tudi pri njih zaprta že mesec dni. Lastnik Marjan Bohorč pravi, da jim to še večje preglavice povzroča, ker so pred kratkim dokončali večjo prenovo gostišča, ki je bila velik strošek:

Izpad dohodka je, kot pravi, zelo velik, čeprav točnih številk še nimajo. Vse rezervacije ob najrazličnejših priložnostih v marcu in aprilu so namreč odpovedane, ljudje jih niso prestavljali, saj nihče ne ve, kako dolgo bodo ukrepi še trajali, pravi Bohorč. Tako so vsi zaposleni v strežbi na čakanju. V kuhinji pa delajo, a v manjšem obsegu, ker dostavljajo hrano na dom ali na delovna mesta po Šentjurju. Rezervacije za drugo polletje sicer ostajajo. A ker še ni znano, kako dolgo bodo ukrepi še trajali, negotovost ostaja.

Gostišče Bohorč je novi del odprl lani decembra. (Foto: Štajerski val)

Galerija okusov: "Svet se je spremenil in treba se bo prilagoditi"

V baročnem dvorcu Novo Celje pri Žalcu že 7 let deluje Galerija okusov, ki vabi z nekoliko drugačno kulinarično izkušnjo, v kateri ima pomembno vlogo ambient dvorca iz 18. stoletja. A tudi ta v času epidemije koronavirusa sameva. Lastnik Gašper Puhan pravi, da so bili sprva zelo negotovi, ker niso vedeli, kakšni bodo ukrepi vlade:

Puhana smo povprašali tudi, kako je z izpadom dohodka in kako bodo izkoristili čas, ko so njihova vrata zaprta?

V Galeriji okusov v dvorcu Novo Celje se posvečajo nadgradnji izročila in celovitemu zagotavljanju doživetja, je zapisano na njihovi spletni strani. (Foto: Galerija okusov)

V Galeriji okusov, ki zaposluje pet ljudi in nekaj zunanjih sodelavcev, so misli tako že usmerjene na čas po epidemiji, pri čemer pa Puhan izpostavlja pomen slovenskih gostov:



V konjiškem Kračunu pričakujejo več kot 30-odstotno izgubo
Še na Konjiško poglejmo. Restavracija Ob železnici v Ločah deluje od leta 2004. Od takrat razen med božično-novoletnimi prazniki vrat več kot za dan ali dva ni zaprla. Najtežji je psihološki vidik zaprtja, pravi direktor Benjamin Kračun. Ko je restavracija prazna, ko v njej ni gostov, ko v njej ljudje ne praznujejo svojih praznikov ... Posledica tega pa je seveda tudi finančna izguba, ki bo, kot ocenjuje Kračun, na ravni celotnega podjetja vsaj 30-odstotna, na ravni gostišča samega pa še višja. Da restavracija dočaka čase rahljanja ukrepov tudi tam te dni dostavljajo hrano in pijačo. Še podrobneje pa Benjaminu Kračunu prisluhnite v pogovoru: 



Picerija in restavracija Ob železnici med epidemijo hrano dostavlja na dom. Tudi za številne velikonočne dobrote ob minulih praznikih so poskrbeli. (Foto: Ob železnici)