marec 11, 2020

Herman Lisjak je v Celju doma že 25 let

25 let letos praznuje Herman Lisjak, edini prebivalec otroškega muzeja Hermanov brlog, ki deluje pod okriljem Muzeja novejše zgodovine Celje. Njegovo praznovanje je prekinil koronavirus, a vseeno obljublja zanimivo in barvito razstavo, s katero bo dopolnil stalne zbirke, kjer prevladujejo igrače in drugi predmeti iz otroštva različnih generacij.

Hermana Lisjaka je leta 1995 ustvarila Jelka Reichman. (Foto: Muzej novejše zgodovine Celje)

Lik Hermana Lisjaka je leta 1995 ustvarila ilustratorka in akademska slikarka Jelka Reichman. Skozi leta je muzejske vsebine pomagal razložiti otrokom in jim jih tako čim bolj približati. »Ko ti je nekaj blizu, to prej vzljubiš,« pojasnjuje Jožica Trateški, muzejska svetovalka in vodja pedagoških programov v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Praznovanja ne bo, bo pa razstava
Tako je Herman najmlajšim pomagal razložiti, kaj je razstavni prostor, kaj depo, muzejski predmet in kakšen je namen muzejev. Otroci so Hermana dobro sprejeli, pravi Jožica Trateški. Svojih 25 let naj bi Herman Lisjak praznoval danes z odprtjem razstave Več kot barve. A je svoje praznovanje zaradi koronavirusa omejil na ožji družinski krog, so sporočili iz muzeja. »Razstava Več kot barve pa bo za posameznike in manjše skupine – do enega razreda – na ogled od 12. marca naprej,« so še zapisali v muzeju.

Gre sicer za gostujočo predstavo, ki v Hermanov brlog prihaja iz Celovca. Jožica Trateški jo opisuje tako:

Še več o pomenu otroškega muzeja, kakršen je Hermanov brlog, ki velja za edini otroški muzej v Sloveniji, o tem, kako razstave sooblikujejo tudi otroci in koliko je stara najstarejša igrača v Brlogu igrač, pa izveste v spodnjem pogovoru. (TMG)