avgust 3, 2019

Hmeljarjem letos nagaja vreme

Včeraj smo praznovali svetovni dan piva. Po podatkih Statističnega urada Slovenije ga povprečni Slovenec, starejši od 15 let, na leto popije približno 92 litrov. Piva ne bi bilo brez hmelja, zato smo preverili, kako kaj kaže letošnji letini.

V Sloveniji imamo 1.500 hektarjev hmeljišč. Največ, približno 80 odstotkov hmelja raste v Savinjski dolini. (Fotografija je simbolična.)

Obiranje hmelja po 20. avgustu
Lanska letina hmelja je bila v naši državi ena boljših. Pridelovalci hmelja so na skoraj 1.700 hektarjih površine pridelali dobrih 3.000 ton hmelja, kar je največ od leta 1998 in za 43 odstotkov več kot leto pred tem. Kako pa je letos v hmeljiščih? Direktorica Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Martina Zupančič pravi:

Hmeljišča je večkrat prizadela tudi toča. Kakšna bo torej letina?

Obiranje hmelja se običajno začne po 20. avgustu. Zaradi letošnjih okoliščin, ki spremljajo rast hmelja, pa Zupančičeva pričakuje, da se bo obiranje začelo še kakšna dva ali tri dni kasneje. Slovenija je sicer ena večjih pridelovalk hmelja v Evropski uniji, večji sta le še Nemčija in Češka. Večino hmelja, razen za lastne potrebe, naša država izvozi, največ v Nemčijo, na Kitajsko in Združeno kraljestvo. (NS)