april 16, 2020

Hmeljarji: če romunski delavci pridejo čez dober teden, bo prepozno

Te dni naj bi na slovenske hmeljišča prišli romunski sezonski delavci, a se je zapletlo pri prevozu. Za delo na hmeljiščih se je sicer prijavilo veliko slovenskih delavcev, ki so zaradi ukrepov v času koronavirusa na čakanju. A hmeljarje skrbi, kdo bo za hmeljišča skrbel, ko gospodarstvo spet zaživi.

V naslednjih dneh hmeljarje čakajo glavna dela na hmeljiščih. A od 800 do 1000 delavcev, ki jih vsako leto opravljajo, ni. (Foto: Pixabay)

Kljub napovedi, da v minulih dneh v Slovenijo pripotujejo romunski sezonski delavci, so hmeljarji ostali brez delovne sile, ki k njim pride vsako leto. Sprva naj bi delavce iz Romunije v Slovenijo pripeljali z avtobusi – na vsakem avtobusu bi jih bilo zaradi ukrepov proti koronavirusu 36. A so pristojni na koncu odločili, da tudi v primeru prevoza romunskih delavcev obvelja trenutna odredba, da se lahko v cestnem prometu v avtomobilu naenkrat vozi pet ljudi, pojasnjuje predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset.

V nekaj tednih najnujnejša dela
Pristojno ministrstvo pravi, da se bo odredba verjetno spremenila, ko bo postopoma znova zaživelo gospodarstvo, dodaja Oset. A hmelj raste ne glede na vse. Delavce potrebujejo že te dni, poudarja, saj so v hmeljiščih v tem času na vrsti nujna dela. Kakšna?

Če tako delavci prispejo čez teden ali dva, so glavna dela že zamujena, opozarja. Za zdaj se je za sezonsko delo na slovenskih kmetijah javilo okoli 300 ljudi. Na Osetovi kmetiji so včeraj sprejeli 34 ljudi – navadno na njihovih hmeljiščih dela 18 ljudi. Pred tem so jim pomagali sovaščani.

Kaj bo prihodnje leto?
Pomoči, pravi Oset, so kmetje zelo veseli. Bolj kot razlika v urni postavki – pri slovenskem delavcu je minimalna neto postavka pet evrov, pri romunskem 3,5 evra – hmeljarje skrbi prihodnost trga sezonskega dela. Ljudje iz Slovenije, ki so se prijavili na sezonsko delo, so večinoma delavci na čakanju, ki se bodo, vrnili na svoja delovna mesta, ko bo to mogoče. Prav tako lahko, če bodo romunski delavci letos odšli drugam, brez njih ostali tudi prihodnje leto. Janez Oset ob tem poudarja:

Nemčija je namreč svojim hmeljarjem pomagala pri prevozu delavcev:

Slovenski hmeljarji tako upajo, da jim bo država prisluhnila in jim na podoben način pomagala pri prevozu romunskih delavcev. (TMG)