november 4, 2016

Igra mask na celjskem odru

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bo jutri na sporedu prav posebna premiera. "Dej, ne govor" je prvi avtorski projekt cejskega ansambla, ki ga sodelujoči ustvarjajo v prostem času. Žanrska premetanka, kot so poimenovali predstavo, je posebna, ker igralci ne govorijo.

Za maskami, ki bodo zavzele oder celjskega gledališča, se bodo poleg Branka Završana skrivali še Aljoša Koltak, Minca Lorenci in Lučka Počkaj. (Foto: Uroš Hočevar)

Kako povedati zgodbo brez besed?
Režisersko taktirko v "Dej, ne govor" je prevzel dramski igralec Branko Završan, ki v predstavi tudi igra. Imeti dve vlogi je, kot pravi, zahtevna naloga: „Težko je, ker če v predstavi hkrati igraš in jo režiraš, soigralcem neposredno ne moreš dajati takšnih navodil, kot če jo spremljaš od daleč.“ Še večji izziv je zgodbo predstave povedati brez besed, ker nima besedila, obraze igralcev pa v celoti prekrivajo usnjene maske. Govorile bodo maske, ki so zasnovane tako, da pod različnimi koti kažejo različne obrazne izraze. Čeprav se sliši zapleteno, pa je predstava primerna za prav vse starosti. „Primerna je za ljudi od dvanajstega do 90. leta starosti, tudi glasbo bomo dali dovolj naglas, da bodo vsi slišali,“ pravi Završan in dodaja: „V desetih slikah se bomo dotaknili komedije, tragedije, melodrame, žgečljivih prizorov, tudi satiričnih in kakšnih bolj osornih, zato mislim, da se bo v njej marsikdo prepoznal. Dolgčas zagotovo ne bo.“ Premiera žanrske premetanke "Dej, ne govor" bo jutri v celjskem gledališču, pogovoru Nine Slak z režiserjem in igralcem Brankom Završanom pa lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.  (NS)

Datoteke

POGOVOR Z BRANKOM ZAVRŠANOM