april 30, 2018

Bitka pravnih mnenj o vodenju šmarske knjižnice

Jože Čakš od šmarskega župana Stanislava Šketa zahteva javni preklic trditve, da knjižnico vodi nezakonito. Pravno mnenje, ki ga je svet šmarske knjižnice pridobil od Združenja knjižnice Slovenije, namreč kaže, da je bilo njegovo imenovanje na ta položaj v začetku leta zakonito.

Jože Čakš želi svoje dolgoletno delo na čelu knjižnice skleniti ob letošnji 40-letnici šmarskega kulturnega dom

Pravno mnenje v prid Čakšu
Kot kaže, bo dolgoletni direktor šmarske knjižnice Jože Čakš ostal na položaju v. d. direktorja. Odvetnica Helena Neudauer, ki zastopa Združenje knjižnic Slovenije, je namreč prejšnji teden svetu zavoda knjižnice ponovno poslala svoje mnenje in pravne dokaze, ki naj bi potrjevali, da je bilo Čakševo imenovanje zakonito. To naj bi po Čakševih besedah potrjevalo tudi registrsko sodišče v Celju, ki ga je vpisalo kot zakonitega zastopnika zavoda v sodnem registru. Prav tako naj bi zakonitost njegovega imenovanja potrjevalo mnenje Ministrstva za javno upravo.

Bo razpis za novega direktorja razveljavljen?
Jože Čakš ima mandat za vodenje knjižnice do leta 2019, a je leta 2015 izpolnil pogoje za upokojitev. V začetku tega leta ga je svet zavoda imenoval za v. d. direktorja za največ leto dni. A šmarska občina je na svet zavoda naslovila zahtevo za takojšen razpis za novega direktorja. Občina je namreč na podlagi pravnega mnenja Odvetniške družbe Pavec in partnerji ocenila, da je bilo imenovanje Čakša nično. Svet zavoda je mnenje upošteval in nato objavil razpis za direktorja s polnimi pooblastili. Kakšni bodo nadaljnji koraki, bo znano po seji sveta zavoda po praznikih. 

Čakš zahteva preklic županove izjave
Jože Čakš je medtem šmarskega župana Stanislava Šketa že pozval, da trditev, da opravlja funkcijo v. d. direktorja nezakonito, dokaže s pravnimi dokazi ali jo javno prekliče, saj da je to za zavod huda obtožba, predvsem pa žalitev njegovega imena. Ali bo šmarska občina preklicala trditev ali bo vztrajala pri izbiri novega direktorja, bo znano v prihodnjih dneh. (SP)