februar 13, 2020

Informativni dnevi 2020: Kam in zakaj?

Valentinov konec tedna bo minil tudi v znamenju informativnih dnevov. Bodoči dijaki in študenti bodo informacije o nadaljnjem šolanju zbirali v petek, 14. februarja, in v soboto, 15. februarja. Te dni smo na radiu gostili dijake z nekaterih srednjih šol v naših krajih. Preverite, s čim vabijo medse.

Pred radijskim mikrofonom so o utripu na šoli spregovorili tudi dijaki I. Gimnazije v Celju.

Študijsko in šolsko leto v številkah
Bodoči dijaki in študenti se bodo na šolah, ki jih bodo obiskali, seznanili s programi in smermi, ki jih zanimajo. Prav tako bodo dobili informacije o pogojih vpisa ter možnostih nadaljnjega izobraževanja in zaposlitve. Za bodoče dijake je v šolskem letu 2020/2021 razpisanih 23.782 prostih mest, od tega 7.106 na gimnazijah. Zadnji rok za oddajo prijav za vpis v prvi letnik je 2. april. Za vpis v dodiplomske in magistrske študijske programe je v prihodnjem študijskem letu na voljo 18.636 mest, tako za redni kot izredni študij. Prvi prijavni rok se je začel 12. februarja, trajal bo do 18. marca. Prosta mesta za vpis v višje šole je za novo študijsko leto razpisalo 46 višjih strokovnih šol, skupaj jih je na voljo 11.719, v dijaških domovih pa je prostih 437 postelj.

Pred našim mikrofonom iz prve roke
Vsaka šola oziroma izobraževalna ustanova bo skušala novince prepričati na svoj način. Ker sta pri tem pomembna tudi utrip in življenje na šoli, bodo pomembno vlogo imeli tudi sedanji dijaki in študenti. Nekaj smo jih ta teden gostili tudi na Štajerskem valu. Pred mikrofonom so se nam pridružili dijaki I. Gimnazije v Celju, Šolskega centra Rogaška Slatina, Šolskega centra Šentjur in Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Kaj jih je prepričalo, ko so se za nadaljevanje šolanja odločali oni, zakaj so njihove šole prava izbira in kaj poleg znanja še ponujajo, preverite v spodnjih posnetkih. (AK, TMG, SP, NS)


Datoteke

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje

Prva gimnazija v Celju

Branko Šket o programih na ŠC Šentjur

Šolski center Rogaška Slatina