februar 9, 2018

Informativni dnevi: Kam naprej?

Na srednjih šolah, fakultetah in višjih šolah se bo ta konec tedna trlo bodočih dijakov in študentov, ki iščejo informacije, ki jim bodo pomagale sprejeti odločitev, kje nadaljevati svoje šolanje. Začeli so se letošnji informativni dnevi.

Za bodoče dijake je v šolskem letu 2018/2019 razpisanih 23.644 prostih mest, za študente je v prihodnjem študijskem letu na voljo 18.481 mest, na višjih šolah pa je prostora za 11.854 študentov.(Fotografija je simbolična.)

Koliko prostih mest?
Bodoči dijaki in študenti se bodo na šolah, ki jih bodo obiskali, seznanili s programi in smermi, ki jih zanimajo. Prav tako bodo dobili informacije o pogojih vpisa ter možnostih nadaljnjega izobraževanja in zaposlitve. Vsaka šola oziroma izobraževalna ustanova bo skušala prepričati na svoj način. Ker sta pri tem pomembna tudi utrip in življenje na šoli, bodo pomembno vlogo imeli tudi sedanji dijaki in študenti. Za bodoče dijake je sicer v šolskem letu 2018/2019 razpisanih 23.644 prostih mest, od tega 7088 v gimnazijah. Zadnji rok za vpis v prvi letnik srednjih šol je 5. april. Za vpis v dodiplomske in magistrske študijske programe je v prihodnjem študijskem letu na voljo 18.481, tako za redni kot izredni študij. Prvi prijavni rok se izteče 30. marca, kar pomeni, da morate najkasneje do takrat oddati vlogo. Isti datum velja tudi za višje šole, kjer je letos razpisanih nekoliko manj mest kot lani, in sicer 11.854.

Da ne boste zamudili!
Informativna dneva bosta torej danes in jutri. Danes, v petek, bodo fakultete in višje šole svoje programe bodočim študentom predstavljale ob 10. in 15. uri, v soboto pa ob 10. uri. Na srednjih šolah bodo vrata odprli nekoliko prej. V petek ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Odločitev, kje nadaljevati svojo izobraževalno pot, je težka, zato si zanjo vzemite dovolj časa in dobro premislite. Da vam bo lažje, v spodnjem posnetku prisluhnite tudi nasvetu Alojza Razpeta, predsednika Skupnosti višjih strokovnih šol Slovenije. (NS)

Datoteke

NASVET BODOČIM ŠTUDENTOM IN DIJAKOM