februar 19, 2017

Izjemna zapuščina skromne Konjičanke

Ime pokojne Zdenke Serajnik na Konjiškem ne tone v pozabo. Literatka, prevajalka in profesorica, ki ji živela odmaknjeno od plitkega vrveža vsakdana, je ustvarila obsežno pisno zapuščino. Strokovnjaki bodo njene stvaritve vzeli pod drobnogled na oktobrskem simpoziju v Slovenskih Konjicah.

Z desne proti levi; direktorica Mohorjeve družbe Tanja Ozvatič, konjiški župan Miran Gorinšek, župnik s Prihove dr. Slavko Krajnc in pobudnik simpozija Martin Mrzdovnik.

Sobivanje z bogom
Te dni mineva 14 let od smrti Zdenke Serajnik, skromne, verne in razmišljujoče ženske. "Njene pesmi so poglobljen dialog z bogom. Nekaj je tudi domoljubnih," poudarja duhovnik s Prihove dr. Slavko Krajnc, ki se že dlje časa ukvarja z urejanjem njenih izjemno obsežnih rokopisov. Nihče ni vedel, da je tako veliko pisala, tudi objavljala, a le redko pod svojim imenom. "Čutim se odgovornega do njene izjemne pisne zapuščine , saj gre za našo faranko. Prav bi bilo, da njena dela, ki so prežeta z dragoceno sporočilnostjo, pridejo do ljudi." še dodaja dr. Krajnc. In kakšna je pravzaprav umetniška vrednost njenih del? Odgovor bo dal znanstveni simpozij, predvidoma oktobra v Slovenskih Konjicah. Zdenka Serajnik je kot profesorica slovenščine in nemščine poučevala v Slovenskih Konjicah, nekaj časa tudi na Ptuju, je pa tudi prevajala, med drugim knjige znane celjske popotnice Alme M. Karlin. Konec lanskega leta pa je pri celjski Mohorjevi družbi izšla knjiga Dvoje življenj, en cilj, avtorice Thee Schreiber Gamelin, prevedla jo je Serajnikova. Nekaj njenih pesmi je tudi uglasbenih.

Poleg simpozija še nekaj dogodkov
Dela Serajnikove je njena nečakinja predala lokalni skupnosti. Zrečan Martin Mrzdovnik je v tem prepoznal izziv, tako je ob podpori konjiške občine leta 2011 prišlo do kulturnega projekta Tihe rože Zdenke Serajnik. Letos pa se bo zvrstilo več dogodkov v počastitev spomina na izjemno Konjičanko - meseca aprila bo KUD Vladko Mohorič v Skomarski hiši pripravil literarni večer, na katerem bodo prebirali njeno poezijo. Konjiški skavti bodo organizirali pohod po poteh Zdenke Serajnik, ki se je iz Konjic rada podala peš v svojo rojstno Prihovo. Konjiška in prihovska župnija bosta imeli sveto mašo na njej rojstni dan (4. avgust) in dan smrti (22. februar); vhunec pa bo omenjen znanstveni simpozij - o njegovem namenu dr. Stanko Krajnc v spodnjem posnetku. (BF)

 

Datoteke

DR. SLAVKO KRAJNC O SIMPOZIJU