december 25, 2017

Jaslice pripovedujejo božično zgodbo

Jaslice so del božične tradicije na Slovenskem, ki predstavlja umetniško upodobitev rojstva Jezusa Kristusa. Lahko so različnih oblik in velikosti, od tradicionalnih do modernih, vse je odvisno od ideje in kreativnosti tistega, ki jih ustvarja. Tudi v naših krajih lahko te dni vidite najrazličnejše mojstrovine.

Največ jaslic na enem mestu lahko vidite v Božičnem Vojniku. Tudi te so ene izmed dvestotih razstavljenih.

O zgodovini jaslic
Prve jaslice naj bi okoli leta 1384 ustvaril Giovanni di Bartolomeo v mestu Fabriano v osrednji Italiji, je zapisano na spletni strani Slovenske škofovske konference. Sprva so jih postavljali plemiči in bogate družine, kasneje jih je bilo mogoče najti tudi v domovih preprosti ljudi. Po Evropi se je ta tradicija širila v različnih obdobjih. V Rimu so denimo po domovih jaslice postavljali v začetku 17. stoletja, v nemško govorečih deželah v drugi četrtini 17. stoletja, na Avstrijskem po letu 1700, na Češkem pa so bile doslej znane najstarejše jaslice postavljene leta 1562. K nam naj bi jaslice prišle s predstavniki frančiškanskega reda, ki so s seboj prinesli duh svojega ustanovitelja, povezane pa so tudi s prihodom jezuitov. V prvi polovici 17. stoletja so, da bi ljudem približali Jezusovo rojstvo, to počeli z gledališko igro. Da bi bistveni dogodek, torej rojstvo, ohranili, so ga postavljali tako, da bi ostal nespremenjen. Iz te potrebe so nastale jaslice, kakor jih poznamo danes.

Jaslice v naših krajih
Božično zgodbo, kot jo prikazujejo jaslice, si lahko te dni ogledate v številnih naših krajih. Mi smo jih preverili le nekaj. V Studenicah so jaslice znova oživele, svwtopisemsko zgodbo o rojstvu Jezusa tam prikazuje več kot 100 nastopajočih in 50 živali. Eno daljših tradicij imajo Žličarjeve jaslice, ki sta jih nekoč v Šentjurju postavljala oče in sin, velik del pa jih je zdaj na ogled v Dobju, kjer jih postavlja Peter Frece. Zanimive so zagotovo tudi jaslice v jami Pekel. Tudi te oživijo in pripovedujejo Božično skrivnost. Če pa bi radi doživeli nekaj resnično posebnega, morate v Božični Vojnik. Tam je na ogled kar 200 jaslic, zaradi česar lahko kraj imenujemo kar prestolnica jaslic. Pogledali pa smo tudi v drug konec Slovenije, več tisoč ljudi si bo ogledalo žive jaslice v Postojnski jami. Podrobnejši predstavitvi omenjenih jaslic, njihovim posebnostim, čaru in še čem, prisluhnite v spodnjih posnetkih. (NS)

Galerija slik

Datoteke

Žive jaslice v Studenicah

Peter Frece o Žličarjevih jaslicah

Benedikt Podergajs o jaslicah Božičnega Vojnika

Ivica Čretnik o Božični skrivnosti v Jami Pekel

Žive jaslice v Postojnski jami