september 2, 2019

Juhu, šola je spet tu! In nekaj zanimivosti o njej tudi

264.000 učencev in dijakov se danes z nepopisanimi zvezki v torbah vrača ali prvič odhaja v šolo. Do zadnje srede v juniju prihodnje leto, ko bo zadnji dan šolskega leta 2019/20, jih bodo popisali z novim znanjem. Kaj pa ob začetku novega šolskega leta pravi statistika?

V šolske klopi se vrača 264.000 učencev in dijakov. (Foto: Pixabay)

Nekaj zgovornih zanimivosti o minulem šolskem letu, so zbrali na Statističnem uradu.

V šolah tudi Šole
Lani je v Sloveniji živelo deset oseb s priimkom Šola, 510 s priimkom Šolar, 108 pa jih je imenu pripisalo priimek Dijak. Ker so šole med pomembnejšimi ustanovami vsakega kraja, ni presenečenje, da je je Šolska ulica najbolj pogosto ime za ulico. Šolskih ulic je bilo lani v Sloveniji 52.

Vse za šolo
Nakup šolskih potrebščin marsikateri družini predstavlja velik finančni zalogaj. Cene nekaterih učbenikov in delovnih zvezkov so lahko tudi okoli 20 evrov. Za nakup navadnega svinčnika je bilo lani potrebno plačali povprečno 70 centov, šolski zvezek A4 formata pa je stal 1,83 evra.

giphy

Šolarjev vse več že skoraj deset let
Na začetku šolskega leta 2018/19 je bilo v Sloveniji 186.323 osnovnošolcev, kar je 5000 več kot leto prej. Število otrok v osnovnih šolah narašča že vse od leta 2010/11. Generacije, ki prihajajo v šole, so namreč vse bolj številčne. Prvošolcev je bilo tako v lanskem šolskem letu skoraj 22.000, kar je za slabo četrtino več kot devetošolcev, teh je bilo 17.751. Vendar pa se bo ta trend kmalu spremenil. Rodnost v Sloveniji namreč v zadnjih letih ponovno upada, zato bodo čez nekaj let generacije ob vstopu v šole manj številčne.

Vse več otrok gre v šolo kasneje
Minulo šolsko leto je prvič v šolske klopi torej sedlo 21.945 otrok. Vse več je takšnih, ki vstop v šolo, ta je sicer pri šestih letih, odložijo za leto dni. Pred petimi je bilo v prvih razredih po Sloveniji šest odstotkov sedemletnikov, v minulem šolskem letu pa že deset odstotkov. Med njimi je največ otrok, rojenih novembra ali decembra. Skoraj 20 odstotkov semletnih prvošolcev pa je tudi otrok s posebnimi potrebami.

giphy

Najmanjši razredi na Koroškem
Normativi določajo, da je lahko v enem razredu največ 28 otrok. Povprečno jih je v slovenskih šolah v razredu 19. Oddelki podružničnih šol sicer povprečno štejejo 11 učencev. Najmanjše razrede, s 16 učenci, imajo sicer povprečno koroške osnovne šole, povprečno največ, 21,5, pa je učencev v razredih osrednjeslovenskih šol.

In dijaki?
Medtem ko se zvišuje število osnovnošolcev, je vse manj dijakov. V šolskem letu 2018/19 je znanje v srednjih šolah nabiralo 73.110 dijakov, kar je 5000 manj kot pred šestimi leti. Prav vse močnejše generacije zdajšnjih osnovnošolcev pa napovedujejo, da se bo to kmalu spremenilo. Sicer pa je bilo v minulem šolskem letu 19.735 dijakov prvih letnikov, med njimi se jih je 18.920 v srednjo šolo vpisalo prvič. Katere šole pa so dijaki izbirali? Skoraj polovica jih je bila vpisana v srednje tehniško in strokovno izobraževanje. Dobra tretjina se jih je odločila za gimnazijo, petina pa za nižje poklicno izobraževanje. Podatki kažejo tudi, da je vse več zanimanja za poklicne in strokovne srednješolske programe. (TMG, vir: Surs)

giphy