april 18, 2016

Jutranji čvek z novopečeno mlečno kraljico

Mlekarna Celeia je razglasila novo mlečno kraljico Zelene Doline. Lento bo leto dni nosila Urška Pevec iz Zibike. Katja in Davor sta jo to jutro povabila v naš studio. Mlekarna Celeia je kronanje izkoristila tudi za predstavitev poslovanja ter podelitev nagrad zvestim proizvajalcem mleka.

Davor, Urška in Katja so to jutro seveda nazdravili z mlekom.

Odkupujejo od kmetijskih zadrug in posameznikov
Mlekarna Celeia je priznanja podelila že 34. leto. Največji proizvajalec med kmetijskimi zadrugami je bila lani Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga, mlekarni je prodala več kot 26 milijonov litrov mleka. Na drugem mestu je Kmetijska zadruga Šaleška dolina z dobrimi 13 milijoni litrov mleka, tretja Kmetijska zadruga Šmarje z nekaj več kot 12 milijoni litrov prodanega mleka. Med posameznimi proizvajalci sta vodilna Harald in Nina Konečnik iz Šentjanža pri Dravogradu, ki sta Mlekarni Celeia prodala dober milijon litrov mleka, sledijo kmetija Hedl iz Radelj ob Dravi ter Frančišek in Jožica Rotnik iz Šoštanja.

Blizu številke 100 milijonov litrov odkupljenega mleka
Mlekarna Celeia iz leta v leto odkupi več mleka, izključno od slovenskih proizvajalcev. Lani ga je odkupila več kot 97 milijonov litrov, kar je za 8 odstotkov več kot leto prej. Ustvarila je skoraj 60 milijonov evrov prihodkov in leto končala s pozitivnim rezultatom. 75 odstotkov prodaje je bilo na slovenskem trgu. Leto sta sicer, kot pravijo v mlekarni, zaznamovala odprava mlečnih kvot in rusko-ukrajinski spor. Posledice se izražajo v padcu cen mleka, kar pridelovalci nadomeščajo s povečevanjem pridelave. V Mlekarni tako računajo, da bodo letos presegli 100 milijonov litrov odkupljenega mleka. Letošnje leto bodo zaznamovale tudi naložbe. Zgradili bodo skladišče repromateriala in kupili novo polnilno linijo. Omogočala bo, da povečani odkup usmerijo v proizvodnjo mlaečnih izdelkov blagovne znamke Zelene Doline. Produkti sicer nosijo označbo „brez gensko spremenjenih organizmov“, Mlekarne Celeia je bilo slovensko živilsko-predelovalno podjetje s tem certifikatom.

Mlečna kraljica o pomenu mleka
Številne oči so bile v petek usmerjene predvsem v novo mlečno kraljico Zele Doline. Komisija je naziv podelila 20-letni Urški Pevec iz Zibike v občini Šmarje pri Jelšah. Njena naloga bo vse leto spodbujati ljudi k uživanju mlečnih izdelkov, osveščati o pomenu zdravega in uravnoteženega prehranjevanja ter o pomenu domačega, slovenskega mleka. Še podrobneje o tem sta z Urško spregovorila jutranjika Katja in Davor, ki sta ji zastavila tudi še nekaj malce bolj „pikantnih“ vprašanj. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Katja in Davor z mlečno kraljico