april 20, 2020

K vulkanizerju že danes, k frizerju šele v začetku maja

Podatki o stanju epidemije COVID-19 v Sloveniji so spodbudni. Krivulja širjenja okužbe se je v zadnjih dneh obrnila navzdol, zato je vsa država v pričakovanju napovedanega popuščanja omejitev. Prvi paket je na sporedu že danes. Preverili smo, kdo bo lahko znova zagnal svojo dejavnost.

Vulkanizerji bodo lahko vrata odprli že danes, frizerji še ne. (Fotografija je simbolična.)

Kaj danes in kaj 4. maja? 
Strokovnjaki so konec tedna razveselili z novico, da je epidemija koronavirusa pod nadzorom, a da še nismo na varnem, zato bo popuščanje ukrepov in omejitev postopno. Prvi gospodarski subjekti bodo svojo dejavnost lahko znova zagnali že danes. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek našteva:



Prav tako bodo na voljo storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela, možen bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. Dovoljene bodo tudi športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi pa ob ohranjanju varne razdalje do drugih. Nov paket sprostitev dejavnosti nato sledi 4. maja. Počivalšek pravi, da bo vključeval:



Nadaljnje odpiranje gospodarstva oziroma odprava omejitev, po Počivalškovih besedah nato sledi konec maja, a bo odvisna od takratne epidemiološke slike.

Ne hitite z registracijo 
Je pa vlada na petkovi dopisni seji sprejela sklep, da se današnjim dnem sprostili prepoved opravljanja tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil, kar pomeni, da se lahko začnejo izvajati naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, se v vsakem primeru podaljšuje do 19. junija. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec tako pravi:



Z današnjim dnem je odpravljena tudi prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza. Pod posebnimi pogoji so dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. Še vedno pa do 17.maja velja prepoved ponujanja oziroma prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov. (NS)