januar 14, 2018

Telefon ne sodi za volan!

Kljub prepovedi in dejstvu, da je za uporabo mobilnega telefona med vožnjo predvidena globa 120 evrov, to še vedno počne kar 75 odstotkov voznikov. Ker se očitno še vedno preveč voznikov ne zaveda nevarnosti tega početja, bodo policisti prihajajoči teden opravljali poostren nadzor.

Lani so policisti voznikom izdali 26.391 plačilnih nalogov in 3.161 opozoril zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. To je enkrat več kot v letu 2016 , ko so izdali 10.473 plačilnih nalogov in 4.023 opozoril.

Ti gledaš, možgani ne vidijo
Preventivno akcijo bodo policisti pod okriljem Javne agencije za varnost prometa po vsej državi izvajali med 15. in 28. januarjem. Poostreno bodo nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljate mobilni telefon in druge naprave ter opremo, denimo masko, slušalke, tablice, prenosne računalnike, ki zmanjšujejo slušno in vidno zaznavanje. Na ta način bodo opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Uporaba telefona med vožnjo namreč dokazano zmanjšuje voznikovo zbranost in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda drugega udeleženca v prometu, recimo pešce, kolesarje, drugo vozilo ali prometno signalizacijo. Ker se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo, lahko povzroči hudo prometno nesrečo. Policisti ugotavljajo, da vozniki s takšnim ravnanjem pogosto prav sami povzročajo zastoje v prometu.

Tudi prostoročno telefoniranje ni varno
Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen, če uporabljate naprave za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa policisti svetujejo, da se tega ne poslužujete. Znan je podatek da, če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Še bolj njegovo pozornost od vožnje odvrača pisanje SMS sporočil, brskanje po spletu ali socialnih omrežjih, zato policisti pozivajo, da tega ne počnite. Prav tako si ne zapisujte opomnikov, ne fotografirajte ali snemajte in ne uporabljajte telefona za navigacijo. Poziv velja tudi za kolesarje, kjer je med vožnjo uporaba mobilnih telefonov še posebej nevarna. Policisti poudarjajo, da je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso svojo pozornost. Če ji ne boste, vas bo v najboljšem primeru doletela le globa, 120 evrov. (NS)