avgust 19, 2019

Višje komunalne položnice na Slovenjebistriškem

Tudi na Slovenjebistriškem se bodo zvišale cene komunalnih storitev. Pričakujete jih lahko na položnicah, ki jih boste prejeli prihodnji mesec. Koliko bo potrebno odšteti za vodooskrbo, čiščenje in odvajanje odpadnih voda ter ravnanje z odpadki?

Cene se bodo dvignile prvič po letu 2013. (Foto: Štajerski val)

Cene storitev, ki se plačujejo na skupni položnici so nazadnje spremenili leta 2013. Od takrat se je spremenilo marsikaj. Tako bo odslej povprečna štiričlanska družina vsak mesec za komunalne storitve plačala 4,21 evra več. Zakaj?

Voda vezana na omrežnino
Cena oskrbe s pitno vodo je razdeljena na vodarino, ki je storitev komunalnega podjetja, in omrežnino, kamor sodi na primer javna infrastruktura in cena njenega najema. »Cena vodarine ostaja enaka. Ker je občina zgradila novo infrastrukturo, ki ima seveda novo vrednost, pa se podraži omrežnina,« pojasnjuje direktor Komunale Slovenska Bistrica Blaž Gregorič. Cena oskrbe z vodo se bo za povprečno štiričlansko družino tako zvišala za en evro.

Podobno velja za čiščenje in odvajanje odpadne in padavinske vode. Tudi tu se cena deli na stroške storitve in omrežnino. Zaradi vlaganja v infrastrukturo, gradnje čistilnih naprav, se omrežnina spremeni za 1,27 evra.

Posledica dogajanja na Kitajskem
Na področju ravnanja z odpadki pa je od leta 2013, ko so se zadnjič spremenile cene, največ novosti. Prepovedano je odlaganje frakcije po prebiranju. Ker se pri nas ne da obdelati, jo je treba izvažati. Trg je odvisen od izvoza na Kitajsko, ki se tudi zapira, ker ima dovolj svojega materiala za sežig, pojasnjuje Gregorič. »Leta 2013 tako cene sežiga v svoji ceni sploh nismo imeli. Od takrat pa je močno naraščala, zdaj znaša že več kot 130 evrov na tono odpadkov, ki jih je letno 4000 ton,« razlaga. Tako se je cena za najbolj pogost 120-litrsi zabojnik, z 12,38 evra zvišala na 14,32 evra, torej za 1,94. (TMG)