maj 19, 2016

Kaj imata skupnega Ana Celjska in Poljska?

Letos mineva 600 let od smrti Ane Celjske, prve Celjanke, ki so jo okronali za kraljico na Poljskem. Manj znani predstavnici rodbine Celjskih grofov se bodo ta konec tedna s posebnim projektom poklonili v Krakovu, kjer je pokopana.

Projekt Kraljica Ana Celjska sta predstavila direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman in Vesna Golner iz Turističnega društva Celje.

V senci bolj znane sestrične Barbare
Ana Celjska je prva predstavnica rodbine grofov Celjskih, ki se ji je uspelo povzpeti do kraljevega položaja. Njena mati Ana Poljska je bila hči zadnjega poljskega kralja Kazimirja Velikega iz dinastije Piastov. Zaradi svojega plemenitega porekla je Ana leta 1402 postala druga soproga poljskega kralja in litovskega kneza Vladislava II. Jagiela in prevzela naziv kraljice. Kljub svojemu visokemu družbenemu položaju je bila v rodbini Celjskih grofov vedno v ozadju in v senci svoje bolj znane sestrične Barbare Celjske. Ker letos mineva 600 let od smrti Ane Celjske, sta se Pokrajinski muzej Celje in Turistično društvo Celje odločila, da jubilej obeležita s posebnim projektom. Ta petek bodo v kapeli katedrale v Krakovu, kjer je pokopana, odkrili posebno spominsko ploščo, predstavili bodo publikacijo o znameniti Celjanki, Turistično društvo Celje pa bo Poljakom s srednjeveško skupino predstavljalo njeno življenje. Za projekt so se v muzeju in turističnem društvu med drugim odločili, ker zadnja leta v Celju beležijo veliko poljskih turistov, ki jih s Celjani druži prav posebna zgodovinska vez, a se o njej ne ve veliko. (NS)

Datoteke

VESNA GOLNER O DOGAJANJU V KRAKOVU