januar 20, 2018

Kaj je in bo novega na Oplotniškem?

Občina Oplotnica je sicer ena manjših občin, a njene želje po razvojnih prizadevanjih niso nič manjše kot v ostalih lokalnih skupnostih. Razvoj je primeren njenim finančnim zmožnostim. Zato naložb ne more biti zelo veliko, so pa toliko bolj dragocene in dobrodošle.  

Ali bo v stavbi oplotniške občinske uprave tudi naslednja štiri leta na županskem stolu sedel Matjaž Orter? Je že sporočil, da bo jeseni znova kandidiral.

Začetek gradnje čistilne ostaja neznanka
Letos bo občina Oplotnica gospodarila z okoli 3 milijoni evrov, kar je približno toliko kot lani. Med lanskimi pridobitvami velja izpostaviti širitev vrtca, v katerem so zagotovili dva dodatna oddelka in tako odpravili prostorsko stisko. Asfaltno prevleko je dobila cesta, ki povezuje Božje in Koroško vas, občina je prav tako začela rekonstrukcijo športnega igrišča, s katero bo zaključila maja letos, in sofinancirala nakup reševalnega vozila v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica. Naložbeni utrip tudi letos ne bo usahnil. Po napovedih župana Matjaža Orterja bodo prenovili več krajših cestnih odsekov v skupni dolžini 4 kilometrov, sanirali kamnolom na Brinjevi gori ter prenovili fasado na prizidku Osnovne šole Pohorskega bataljona. Ob tem bodo zaključili prenovo poslovilne vežice v Čadramu in znova nekaj denarja primaknili za nakup še enega reševalnega vozila. "Ključna naložba pa še vedno ostaja neuresničena. To je čistilna naaprava s primarno in sekundarno kanalizacijo za 2200 populacijskih enot. Še vedno čakamo na odobritev kohezijskih oziroma evropskih sredstev. Kdaj se bo to zgodilo, pa ne upam napovedati, saj nam še nihče ni dal nikakršnih zagotovil," pravi župan Orter. Vrednost naložbe je ocenjena na okoli 4 milijone evrov, od tega bo milijon zagotovila občina sama. Sicer pa razvojne priložnosti občina prepoznava tudi na področju turizma. Sodeluje v destinaciji Rogla-Pohorje, ki povezuje občine Vitanje, Zreče, Slovenske Konjice in Oplotnica. Ne gre zgolj za turistični obisk naravnih, etnoloških in kulturnih znamenitosti. Oplotniški kmetovalci, vinogradniki, čebelarji in sadjarji vidijo priložnost predvsem v lokalni prehranski samooskrbi, ki je ključna za kakovostno turistično ponudbo. (BF)