februar 23, 2015

Kaj je pokazal nadzor v šmarskem vrtcu?

Inšpektorat za šolstvo in šport je opravil izredni nadzor v vrtcu Šmarje pri Jelšah. Ugotovil je določene krištve Zakona o vrtcih in več pravilnikov.
Opozorilo in rok za odpravo nepravilnosti

Kot je med drugim zapisano v obrazložitvi, ki nam jo je posredoval Inšpektorat za šolstvo in šport, je ravnateljica za nedoločen čas zaposlila strokovno delavko, ki ni imela ustrezne stopnje izobrazbe. Odsotne strokovne delavce so nadomeščali študenti, pomočnika vzgojitelja sta dvakrat izvedla dejavnost otrok na prostem izven zgradbe vrtca brez spremstva vzgojiteljice. Nepravilnosti so bile tudi pri hranjenju nekatere dokumentacije, nadzor pa je še pokazal, da o domnevnem nasilju pooblaščeni v vrtcu niso obvestili pristojnih organov. Inšpektorat je ravnateljici izrekel opozorilo in določil rok za odpravo nepravilnosti. Domnevnega nasilja v vrtcu ni obravnaval, saj to preiskuje policija, ki še opravlja razgovore.

Svet zavoda v izbor novega ravnatelja

Ravnateljice Marte Drofenik danes nismo uspeli priklicati, predstavnica sveta zavoda vrtca Zlatka Pilko pa nam je povedala, da svet o ugotovitvah inšpektorata še ni uradno obveščen, zato zadeve ne more komentirati. Spomnimo, da je prav svet zavoda na podlagi pritožb nekaterih zaposlenih v vrtcu zahteval inšpekcijski nadzor. Že pred tem je ravnateljico, ki se ji mandat izteče sredi leta, poznal k odstopu. Čeprav tega ni storila, je svet zavoda januarja objavil razpis za novega ravnatelja. Prispelo je pet prijav, tri so bile nepopolne, zato so te kandidate pozvali k doplnitvi vloge. Zlatka Pilko pričakuje, da bi lahko svet zavoda naslednika Drofenikove izbral sredi marca. (AD)