marec 3, 2017

Kaj nam prinašajo spremembe v zdravstvu?

V javni razpravi je predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Pripravljavci ga želijo čim bolje predstaviti bolnikom in zdravstvenim delavcem, zato pripravljajo predstavitve v vseh regijah. V četrtek so bili v Šentjurju.

Javno predstavitev je pripravil šentjurski lokalni odbor stranke SMC.

Za večjo pravičnost
„Bistveni cilj tega zakona je, da se vzpostavlja dolgoročna finančna vzdržnost zdravstvenega sistema in da bo tudi vplačevanje v zdravstveni sistem pravičnejše. Sedaj so namreč velike razlike. Nekateri na primer plačujejo le 4 evre na mesec in imajo vse pravice, medtem ko večina, predvsem aktivnega prebivalstva, plačuje preko 230 evrov na mesec,“ pravi Peter Požun, državni svetnik in član Zdravstvenega sveta pri Ministrstvu za zdravje. Po predvidevanjih bi z uveljavitvijo zakona do leta 2020 v zdravstveno blagajno dobili dodatnih 300 milijonov evrov.

Zavarovanje za vse
In bistvene spremembe, ki jih prinaša predlog zakona? Med predlogi je zmanjšanje enotne prispevne stopnje obveznega zdravstvenega zavarovanja iz sedanjih 11 stopenj na le tri. Zdravstveni prispevki se ne bi več plačevali le od aktivnih prispevkov posameznika, torej plače, pač pa tudi od pasivnih, kot so na primer najemnine. Precej odmeva predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, namesto njega bi imeli obvezno zdravstveno nadomestilo. Zavarovanci bi bili razdeljeni v sedem skupin, glede na prihodke, glede na to bi mesečno plačevali od 20 do 75 evrov. Sedanje dopolnilno zdravstveno zavarovanje stane okoli 28 evrov. „Nova ureditev bi pomenila, da bi 80 odstotkov ljudi plačevalo manj kot plačujejo sedaj,“ poudarja Požun. Pomembna novost je tudi, da bodo po predlogu zakona zavarovani prav vsi prebivalci Slovenije. Za določene skupine bodo zavarovanje plačevale država ali občine.

Pripombe lahko podate tudi vi
Kaj vse še predvideva Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, preverite TUKAJ. Predlog bo v javni razpravi še do 19. marca, ko lahko na nanj podate svoje predloge, kritike, mnenje. Požun ter strokovnjakinje Tanja Mate, Mojca Grabar in Elda Rogelj iz Ministrstva za zdravje so na včerajšnji javni predstavitvi predloga zakona v Šentjurju med drugim zagotovili, da zakon ne krči košarice pravic in da dolgoročno zagotavlja stabilno financiranje zdravstvenega sistema. V Šentjurju so včeraj pričakovali tudi ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, a so jo v Ljubljani zadržala pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides. (AD)

Galerija slik