april 27, 2019

Kaj počnemo, ko spimo?

Znanstveniki so si enotni, da je spanec pomemben. Niso pa še uspeli povsem razvozlati, zakaj ga potrebujemo toliko – prespimo kar tretjino življenja – ali kako točno takrat delujejo možgani. Naše telo je, čeprav se nam morda ne zdi, med spanjem zelo zaposleno.

Tudi med spanjem so naši telo in možgani zelo zasedeni. (Foto: Pexels)

Govorimo
Pod govor v spanju sodi vse od naključnih zvokov do celotnih stavkov. Približno pet odstotkov odraslih med spanjem govori, med njimi je več moških. Pojav, ki se lahko pojavi v katerikoli fazi spanca, je sicer bolj pogost med otroki, povzročijo pa ga lahko tudi povišana telesna temperatura, pomanjkanje spanca, stres, tesnoba ali depresija. Če tudi vi kdaj spregovorite med spanjem, brez skrbi – ni dokazov, da bi tako izdali svoje najglobje skrivnosti. Največ težav si lahko nakopljete, če prebudite tistega ali tisto, ki spi ob vas.

Štejemo minute
Ne dobesedno. Vendar hipotalamus ne počiva in skrbno meri čas naše notranje ure. Ta nam sporoča, kdaj smo utrujeni, zjutraj pa nas prebudi, pogosto tik preden zazvoni budilka.

giphy

Škrtanje z zobmi
Neprijetni zvoki so navadno posledica stresa, tesnobe ali pa nepravilnega ugriza. Večina ljudi, ki v spanju škrta z zobmi, za to izve šele, ko posledice opazi njihov zobozdravnik. Če taka nočna dejavnost vidno poškoduje zobe, vam zdravnik izdela opornico, ki zobe varuje.

Jemo in pijemo
Ne le, da ljudje v spanju hodijo, nekateri se tako ponoči odpravijo v kuhinjo ter si pripravijo nočno gostijo brez da bi se zbudili. Navadno si dodaten obrok privoščijo enkrat na noč in posežejo po visoko kalorični ali mastni hrani, ki se je čez dan izogibajo. Speče prehranjevanje je lahko nevarno, če ljudje pojedo tudi kaj, kar ni hrana ali se poškodujejo med kuhanjem.

Praznimo možgane
Možgani vsako noč izbrišejo spomine, ki se jim ne zdijo več pomembni, in utrdijo tiste, ki jih potrebujemo. Možgani pa se tudi fizično očistijo s cerebrospinalno tekočino. Ta odstrani nepotrebne proteine, ki jim lahko škodujejo.

giphy

Izkusimo spalno paralizo
Del vsake noči so naše mišice zamrznjene. Da smo paralizirani med spanjem, je normalno. V REM fazi spanja sanjamo in možgani nas tako zaščitijo pred pretiranimi odzivi na dogajanje v sanjah – pred vpitjem, ko sanjamo kaj strašnega ali mahanjem z rokami, ko želimo v sanjah nekaj odriniti. Spalna paraliza ima obraten učinek v primerih, ko se ljudje prebudijo proti koncu faze in se ne morejo premikati. Spalna paraliza tako prizadene približno 40 odstotkov ljudi, epizode pa navadno hitro minejo.

Hujšamo
Čeprav smo ponoči udobno nameščeni v postelji, naše telo ne počiva. Vsako noč izgubimo približno pol kilograma. Razlog tiči v vodni pari, ki jo ponoči izdihamo. Zato je takoj zjutraj številka na tehtnici najbolj ugodna. (TMG, vir: MentalFloss)

giphy