september 2, 2018

Kaj začetek šole zaznamuje po svetu?

Se spomnite prvega šolskega dne? Ko ste si prvič oprtali šolsko torbo in prestopili šolska vrata. Za varno pot v šolo ste prejeli rumeno rutico, za sladek začetek šolanja pa so vam postregli torto. Morda je kdo dobil celo slikanico ali igračo za brezskrbne popoldneve tudi med šolskim letom.

Ponekod po svetu prvi šolski dan spremljajo ustaljene tradicije (foto: LittlePassport).

Sladkarije in dežniki
Ponekod po svetu pa začetek šole obeležijo z bolj razširjenimi in ustaljenimi tradicijami, ki veljajo tudi za učence višjih razredov, ne le prvošolce. Otroci v Nemčiji pred začetkom šole prejmejo schultuete – kartonasti stožec, ki ga starši napolnijo s sladkarijami in šolskimi potrebščinami. Darilo ob začetku šolskega leta prejmejo tudi indijski učenci. Ker tam začetek pouka sovpada z začetkom monsunskega deževja, je med darili vedno dežnik.

Simbolično cvetje
Otroci v Rusiji na prvi šolski dan svojemu učitelju ali učiteljici poklonijo šopek rož in v zameno dobijo balon. Podobno je v Kazahstanu, le da tam vsak otrok prinese le en cvet, učitelji pa nato iz vseh prejetih cvetov sestavijo razredni šopek. Od staršev pa kazahstanski otroci ob pričetku šole za darilo prejmejo sladkarije, svinčnik in svečo.

Šolske torbe
Japonski prvošolci ob začetku šolanja dobijo nahrbtnik. Njihovi nahrbtniki imajo trde stranice in jih šolarji navadno dobijo od starejših sorodnikov. Včasih so deklice prejele rdeče, dečki pa črne nahrbtnike, v zadnjih letih pa trgovci ponujajo najrazličnejše motive. (TMG, vir: Parent Map)