maj 12, 2015

Kajuhovi dijaki postali Junaki prihodnosti

Ekipa mladih raziskovalcev I. gimnazije v Celju je zmagovalka srednješolskega tekmovanja Junaki prihodnosti. Dijaki so iskali rešitve za zmanjševanje količin odpadkov.

Ekipa mladih raziskovalcev je razvila spletno aplikacijo, ki dijakom omogoča enostavnejšo odjavo šolske malice.

Mladi razvili aplikacijo za odjavo malic

Ekipa mladih razskovalcev Sara Črepinšek, Neža Ivec, Ana Milovanovič, Tea Stiplošek in Aljaž Pirc z mentorico Mojco Plevnik Žnidarec je razvila posebno aplikacijo, ki dijakom omogoča odjavo šolske malice preko pametnega telefona. Ideja je nastala zaradi velike količine zavržene hrane, kot posledice nepravočasno odjavljenih obrokov. V sklopu projekta so se domislili tudi kompostnikov, ki bi jih namestili v okolici šole, vanje pa bi odlagali zavrženo hrano. Z nastalim kompostom bi gnojili manjše vrtičke, za katere so oblikovali tudi maketo visokih gred, ki ne bi omejevale šolskega okoliša. Grede so v obliki celjskih zvezd, v njihovih krakih bodo posajene nezahtevne rastline, zelišča, v središču pa zelenjava. Pridelke bodo uporabljali pri malicah in izdelavi različnih izdelkov, kot, denimo, mila. Zaradi vseh teh aktivnosti pa bodo zainteresiranim dijakom ponudili nov krožek za trajnostni razvoj. Po besedah ravnatelja Antona Šepetavca, ki je na svoje dijake zelo ponosen, ne bo ostalo samo pri besedah: „ Naša šola teži k trajnostnemu razvoju lokalnega okolja, zato bomo idejo naših dijakov tudi uresničili“.

Organizatorji tekmovanja navdušeni nad inovativnimi idejami mladih

Znanstveno tekmovanje Junaki prihodnosti je pripravila izobraževalna spletna stran CHEMGENERATION.COM, ki je leta 2011 nastala na pobudo vodilnega kemijskega podjetja na svetu BASF. Današnje podelitve nagrad dijakom I.gimnazije v Celju se je udeležil tudi direktor družbe BASF Slovenija Michael Nam, ki je navdušen nad inovativnostjo mladih: „Izjemno nas veseli, da smo prejeli tako inovativne in strokovne rešitve različnih trajnostnih težav. Dijaki I. gimnazije so se s svojo idejo resnično izkazali, zato jim iskreno čestitam“. Ob tej priložnosti jim je v imenu podjetja poleg priznanj izročil tudi nagrado v višini tisoč evrov za njihovo nadaljne delo na področju raziskovanja. (NS)

Galerija slik