marec 24, 2020

Kako bo država pomagala posameznikom in podjetjem?

Predvideni vladni ukrepi za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa so ocenjeni na dve milijardi evrov. Namenjeni bodo tako za državljane kot za podjetja. Podrobneje so jih predstavili to dopoldne, preverite podrobnosti.

Premier Janez Janša je skupaj z ekipo načrtovane ukrepe predstavil na dopoldanski novinarski konferenci.

Kot je na novinarski konferenci dejal premier Janez Janša, so dobili več kot tisoč predlogov, kako naj država pomaga v teh kriznih časih. Pobude so prišle tako od gospodarstvenikov in sindikatov kot od različnih združenj, znanstvenih institucij in posameznikov. Ocenjuje, da so v vladnem predlogu zaobjeli okoli 90 odstotkov vseh.

Izpostavljamo nekaj najpomembnejših predvidenih ukrepov:

Za delavce na čakanju bo namesto delodajalcev vse prispevke prevzela država. Nadomestila za vse bolniške odsotnosti v času epidemije bo namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica. Status delavcev, ki ne delajo zaradi višje sile, zaradi varstva otrok in nezmožnosti prihoda na delo ter ostalih razlogov, povzročenih z epidemijo, bo izenačen s statusom delavcev na čakanju. Delavcem, ki bodo v času epidemije izgubili službo, bo od prvega dne avtomatično pripadlo nadomestilo za brezposelnost. "Vsi prispevki za pokojninsko zavarovanje za zaposlene, ki ostanejo na delovnem mestu, v tem obdobju plačuje država, pravice zavarovancev in prihodki pa se ohranijo," je dejal premier.

Samozaposleni, ki jih je kriza močno prizadela, bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. Hkrati bo v tem času prispevke zanje nakazovala država, njihove pravice pa se bodo ohranile. »Višina prispevkov za krizno leto se določi na podlagi izkazanega dobička po zaključku leta. Do odmere dohodnine za leto 2020 se odloži plačilo akontacije dohodnine," pravi Janša.

Nosilci kmetijskih gospodarstev, ki zbolijo za covid-19, bodo upravičeni do finančne pomoči v višini 80 odstotkov minimalne plače, odpisali oz. plačali jim bodo tudi prispevke.
Napovedujejo še pavšalno škodno nadomestilo na hektar v primeru izpada dohodka ter dvig praga naročanja lokalno pridelane hrane na 50 odstotkov v javnih zavodih.

Predvideni so tudi krepi za izboljšanje socialnega položaja ljudi, predvsem upokojencev. Solidarnostni dodatek bodo dobili upokojenci s pokojnino do 700 evrov. Prejemniki pokojnin v višini do 500 evrov bodo prejeli 300 evrov dodatka, tisti s pokojnino med 500 in 600 evrov bodo upravičeni do dodatka v višini 230 evrov, tisti s pokojnino od 600 do 700 evrov, pa do dodatka v višini 130 evrov.

Vzpostavljen bo sistem nagrajevanja zaposlenih v kritičnih dejavnosti v času epidemije. Dobili bodo dodatke za nevarno delo ter za dodatne obremenitve, in sicer v razponu med 10 do 200 odstotki plače. Predsednik Vlade Janez Janša to priporoča tudi delodajalcem v gospodarstvu.

Funkcionarske plače bodo v času trajanja epidemije na državni ravni znižane za 30 odstotkov.

Še podrobneje o tako imenovanem protikorona paketu predsedniku Vlade Janezu Janši ter ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku, za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandri Pivec, za finance Andreju Širclju ter koordinatorju strokovne posvetovalne skupine Mateju Lahovniku prisluhnite TUKAJ. Vlada bo sicer osnutek tega mega zakonskega paketa obravnavala v petek, zatem ga mora potrditi še Državni zbor.