februar 24, 2019

Kako daleč seže rdeča preproga?

V četrtek so v Dolby Theatru v Los Angelesu začeli razvijati rdečo preprogo, po kateri se bo na podelitvi oskarjev, ki bo po našem času potekala v noči na jutri, sprehodila hollywoodska smetana. Letošnja podelitev bo že 91. Prvo filmsko rdečo preprogo pa so v mestu angelov položili že pet let prej.

Rdeča preproga že stoletja pomeni prestiž. (Foto: Unsplash)

Prva rdeča preprogra za Robina Hooda
Sid Grauman, lastnik losangeleškega Egyptian Theatra je 18. oktobra 1922 gostil premiero filma Robin Hood. Da bi na poseben način obeležil prihod zvezdnikov filma, se je domislil, da bo pred svoj kinematograf položil rdečo preprogo. Tako je ubil dve muhi na en mah - ne le, da je pripravil prvo filmsko premiero z rdečo preprogo. Pripravil je prvo filmsko premiero sploh.

giphy

Idejo so si kmalu izposodili številni drugi kinematografi, leta 1961 pa je rdečo preprogo na podelitvi oskarjev uporabila tudi Akademija, ki podeljuje zlate kipce. Zares prepletena pa sta Hollywood in rdeča preproga postala leta 1964, ko so prihode filmskih zvezdnikov na prireditev prvič prenašali po televiziji in so jo opazili tudi gledalci - vsaj tisti z barvnim sprejemnikom.

Ena večjih rdečih preprog se razprostira na podelitvi oskarjev, ko razvijejo kar 4600 kvadratnih metrov preproge. (giphy)

Do prestolov in vagonov vlaka
Čeprav je Grauman rdečo preprogo predstavil Hollywoodu, pa so ga drugi v preteklosti že prehiteli. Preden so se po njej sprehodili zvezdniki, so po rdeči preprogi korakali drugi pomembneži. V antični Grčiji so jo uporabili v igri o mitološkem kralju Agamemnonu. Pri Aztekih in Majih je v 15. stoletju škrlatna preproga veljala za simbol blaginje in prestiža. V začetku prejšnjega stoletja pa so se premožnejši potniki newyorške Central Railroad železniške družbe do svojega sedeža na vlaku sprehodili po rdeči preprogi. Rdečo preprogo pa pripravijo tudi za predsednike, med prvimi so jo razvili za ameriškega predsednika Jamesa Monroeja, ko je leta 1821 obiskal Južno Karolino. (TMG, vir: Mentalfloss)