oktober 1, 2018

Kako je obrodila najstarejša trta na svetu?

Mariborčani so včeraj pobrali grozdje z najstarejše trte na svetu, ki raste na Lentu. Dala je 38 kilogramov pridelka. S svečano trgatvijo v štajerski prestolnici začenjajo tradicionalni Festival Stare trte.

Ministrica za kmetijstvo je odtrgala prvi grozd Stare trte. (Foto: Jernej Borovinšek)

Gostje iz Južne in Severne Koreje
Čast odtrgati prvi grozd z najstarejše trte na svetu, modre kavčine, je imela nova kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Tokratno, 32. trgatev je sicer zaznamovalo predvsem mednarodno povezovanje. Na dogodku sta bila predstavnika Severne in Južne Koreje, saj so lani pri njih posadili potomki mariborske znamenite trte kot simbol miru. Povedala sta, da se je trta dobro prijela in da z nestrpnostjo čakajo, da obrodi prvo grozdje.

Okronali novo vinsko kraljico
Mestni viničar in skrbnik mariborske Stare trte Stane Kocutar je sicer napovedal po količini povprečen, po kakovosti pa enega boljših pridelkov v zadnjem desetletju, za kar je zaslužno veliko poletnega sonca. Na trgatvi so okronali tudi novo mariborsko vinsko kraljico. Ana Protner bo 11. ambasadorka najstarejše trte na svetu in vinarjev mariborskega okoliša. S trgatvijo so odprli tudi Festival Stare trte, kaj vse prinaša vse do 11. novembra, preverite TUKAJ. (AD)

Galerija slik