november 11, 2016

Kako olajšati organizacijo javnih prireditev?

Organizatorji različnih prireditev se vse pogosteje borijo s kupom birokratskih obveznosti, ki jih narekuje zakonodaja. Zahtev za prevzemanje odgovornosti, pridobivanje dovoljenj in varnostnih ukrepov je vse več, interes in volja prirediteljev pa posledično upadata. O tem so spregovorili na okrogli mizi v Šentjurju.

Okrogla miza je privabila precej ljudi. (Foto: Jure Godler)

Odpoved koncerta zaradi visokih zahtev
Visoke zahteve pri pripravi raznoraznih javnih prireditev ne terjajo le ogromno energije, ampak so mnogokrat tudi velik finančni zalogaj za organizatorja. To je že večkrat na lastni koži občutil tudi Študentski klub mladih Šentjur (ŠKMŠ). Ob nedavni 20-letnici so študentje, ker niso mogli izpolniti vseh zahtev, ostali brez dovoljenja za koncert techno in house glasbe, zato so morali dogodek odpovedati oz. ga pripraviti v zelo okrnjeni različici.

Veliko ping ponga
To jih je spodbudilo, da o tematiki spregovorijo tudi javno, na okrogli mizi. Skupaj s šentjursko poslanko SMC-ja Anito Koleša so pripravili okroglo mizo, naslovili so jo »Ali bomo v Šentjurju še imeli javne prireditve?«. Udeležba članov lokalnih društev in ustanov ter organizatorjev izven šentjurskih meja je bila pohvalna. Vabilu so se odzvali tudi predstavniki Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za javno upravo. Dobri dve uri trajajoča debata je bila strukturirana, v kultiviranem dialogu, a izjave so le malokrat prešle okvire splošnega. »Končnega sklepa ni bilo, saj je bilo zelo veliko ping ponga med vsemi stranmi. So pa vseeno pozitivni odzivi in zdi se mi prav, da začnejo upravne enote oz. javni sektor malo več razmišljati o organizatorjih, da pridemo bližje h kompromisu,« je po dogodku povedal Andraž Bebar, ki je ob oktobrskem odpovedanem koncertu še predsedoval ŠKMŠ-ju, po izteku mandata pa je pred dnevi predsedniško žezlo predal naslednici, Ani Evelini Turk.

Absolutne varnosti ni mogoče zagotoviti
Zgodbe o zapletih pri organizaciji dogodkov so delili tudi nekateri udeleženci okrogle mize. Slišati je bilo, da je za izvedbo tradicionalne povorke na Šentjurjevem Upravna enota Šentjur pri Celju na primer zahtevala 25 varnostnikov. Za organizirano obnavljanje poslikave na betonski ograji ob cesti pa bi po zahtevah upravne enote moral organizator zagotoviti šest redarjev in osebo za zdravstveno oskrbo. Na vprašanje, kje je meja preventivnih varnostnih ukrepov, ni bilo konkretnih odgovorov, razen ta, da absolutne varnosti ni. Ostaja torej dejstvo, da na pleča organizatorjev pada vse preveč odgovornosti. Tudi za stvari, ki jih ni mogoče predvideti. Da so zahteve pretirane, je na okrogli mizi dejal tudi šentjurski župan Marko Diaci. Podal je pobudo za spremembo zakona. (IL)  

Galerija slik