marec 31, 2020

Kako pravilno uporabljati zaščitne maske

Ko se odpravimo v trgovino ali drugam po nujnih opravkih, je priporočljivo, da nosimo zaščitno masko. Ampak kako si jo pravilno nadeti? Kako jo prav nositi? Jo prav zavreči? Kako skrbeti za pralne zaščitne maske? Vse to sta dopoldne na novinarski konferenci predstavili zdravnici Tina Bregant in Polona Gams.

Maska naj pokrije ves obraz. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Če uporabljamo maske, ščitimo drug drugega, s tem pa tudi najbolj ranljive skupine naše družbe, poudarjata zdravnici Tina Bregant in Polona Gams. Vendar moramo maske uporabljati pravilno in dosledno. Maske morate nositi, če ste bolni, če kihate ali kašljate ter če imate izcedek iz nosu. Pa tudi, če skrbite za nekoga, ki je okužen. Pa tudi, če ste zdravi in morate v javni prostor, je zaželeno, da si nadenete masko. "Države, kjer je tradicionalno bolj pogosta uporaba mask – Singapur, Japonska, Južna Koreja – so uspele zajeziti okužbo covid-19 kot države, kjer uporabe mask v javnem prostoru ni," poudarja Bregantova.

Kako pa si pravilno nadeti masko, jo pravilno nositi in sneti? Prisluhnite Tini Bregant:

 

Maska naj pokrije cel obraz, če nosite očala, naj bodo nameščena čez masko. (Vir: RTV)

Masko snamite tako, da se ne dotikate obraza - le elastik.

Masko po uporabi prepognite in odložite v plastično vrečko. Pri tem se je ne dotikajte.

Kako pa je z rokavicami?
Ko imamo ustrezno nameščeno masko, pa si lahko nadenemo še rokavice. Tu Polona Gams svetuje:

 

Poleg uporabe mask in rokavic pa je nujno, da vsi upoštevamo še dva ukrepa. Prvi je, da ostanemo doma, saj tako preprečujemo širjenje okužbe. Drugi pa, da si dosledno umivamo roke z vodo in milom ter si jih redno razkužujemo. Priporočljivo pa je, da po potrebi razkužujemo tudi površine. Pri tem lahko razkužilo pripravimo iz varikine. Kako, preverite TUKAJ. (TMG)