junij 16, 2019

Kako prej do daljših las?

Včasih je težko verjeti, da v času, ko imamo naprave, ki nam pomagajo hitreje porjaveti, in lake za nohte, ki se sušijo vse hitreje, še vedno nimamo načina, ki bi našim lasem pomagal, da bi hitreje zrasli. Lahko jih pogosto strižete in češete, pa si bodo vzeli čas za rast. Res pa jim lahko malo pomagate.

Kaj storiti in česa ne, da boste prej imeli dolge lase? (Foto: Unsplash)

Kako hitro nam rastejo lasje, je odvisno predvsem od genetike. Povprečno lasje mesečno pridobijo 1,2 centimetra. Kar 85 odstotkov lasnih foliklov je v fazi, ko rastejo. Preostali so v prehodni fazi ali pa v fazi počitka. Pri nekaterih ljudeh faza rasti traja tudi sedem let, pri nekaterih pa le dve. Na koncu faze las izpade, nov ga v istem foliklu nadomesti čez približno tri mesece. Zato imajo lahko nekateri ljudje zelo dolge lase, drugim pa sežejo komaj malo pod ramena.

Kaj upočasni rast las?
Nasvet, da lasje rastejo hitreje, če jih pogosteje strižemo, delno drži. Če lase redno strižemo, še vedno ne bodo daljši kot jim to dovoljuje genetika. Bodo pa lažje dosegli svojo največjo dolžino. Konice so najstarejši del las, zato se pogosto cepijo. Če jih ne strižemo redno, se lahko razcepijo visoko, tudi do polovice svoje dolžine, in se zlomijo, ko je las še v fazi rasti. Zato frizerji priporočajo striženje konic na od 8 do 12 tednov.

giphy

Lasni podaljški lahko na dolgi rok škodujejo dolžini las. Vse vrste trajnih podaljškov sčasoma postanejo pretežke za lasne folikle, s tem jih ranijo in upočasnijo rast las. Če si kljub temu želite lase podaljšati s podaljški, je bolje uporabiti začasne podaljške, ki jih pripnete na lase.

giphy

Barvanje las s peroksidom, amoniakom ali s podobnimi snovmi za svetlejšo barvo navadno izsušijo lase. Zato je treba takšnim lasem, da hitreje rastejo, vsaj trikrat tedensko pomagati z balzami.

giphy

Stres tudi lasem ne prizanaša. Ko smo pod stresom, naše telo izloča hormon kortizol. Ta pa lahko povzroči, da živčne celice sprostijo snovi, ki lahko folikle iz faze rasti hitro pahnejo v fazo počitka.

Kako torej prej do dolgih las?
Zdravi lasje rastejo hitreje. Pomagamo jim lahko s pravilno prehrano. Uravnovešena prehrana, s katero dnevno zaužijemo 46 gramov proteinov in 18 miligramov železa, kot ga vsebujejo steaki, puranje meso ali črni fižol, naj bi bila najbolj učinkovita. Ni znanstvenega dokaza, da lasje rastejo hitreje, če uživate prehranske dodatke.

giphy

Lasem dodate volumen in jim pomagate rasti tudi s skrbjo za lasišče. Enkrat tedensko je priporočljivo, da ga umijete s šamponom, ki je namenjen predvsem čiščenju lasišča in ga ustrezno navlaži, ne pa izsušuje. Tako ostranite umazanijo, odmrlo kožo in morebitne ostanke kozmetike, ki jo uporabljate za lase. (TMG, vir: Popular Science)