januar 10, 2019

Kako se izogniti gripi?

Gripa je spet na pohodu. Sodeč po minulih letih, se bo obolevnost stopenjavala ta in prihodnji mesec. Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Najbolj ogroženi so starejši in otroci ter bolniki s kroničnimi srčnimi, pljučnimi in presnovnimi boleznimi. Kaj storiti, da nas bo gripa zaobšla?

Uživajmo hrano, ki je bogata z vitamini in minerali, gibajmo se na svežem zraku, prezračujmo prostore in si še pogosteje kot sicer umivajmo roke. (Foto: Ars Pharmea)

Celpljenje, ustrezna higine, gibanje in svež zrak
Poznani so trije virusi, ki povzročajo gripo: virus influence A, B in C. Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe v šolah in vrtcih. Virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij. Čas od okužbe do pojava bolezni je kratka. Simptomi so vročina, nahod, bolečina v žrelu in kašelj, pojavijo se v dveh ali treh dneh po okužbi. Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje. Priporočljivo je za vsakogar, še posebej za starejše od 65 let, za bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, za diabetike, za osebe z imunsko pomanjkljivostjo, pa tudi za tiste, ki se zdravijo s kemo- ali radioterapijo oziroma malignomi. Prav tako je cepljenje priporočljivo za dojenčke, stare od 6 do 23 mesecev. Cepljenje zdravniki prav tako priporočajo nosečnicam. In kako še lahko preprečimo obolevnost za gripo? O tem se je Katja Žolgar pogovarjala z zdravnico Nino Lotrič: