oktober 22, 2017

Kako smo volili v naših krajih?

Prvi krog volitev še ni dal predsednika republike. Aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju so za zmago zmanjkali slabi trije odstotki. V drugem krogu se bo pomeril z Marjanom Šarcem. Preverili smo, kako smo volili v naših krajih.

Borut Pahor in Marjan Šarec se bosta v drugem krogu pomerila v nedeljo, 12. novembra. (Foto: FB kandidatov)

Prva tri mesta pričakovana
Po 99,9 % preštetih glasov je Borut Pahor dobil 47,07 % glasov, Marjan Šarec 24,97 %. »Če vzamete v obzir dejstvo, da nas je bilo devet kandidatov, je prejeta skoraj polovica glasov izjemen rezultat,« je izid pospremil aktualni predsednik republike. Župan občine Kamnik pa je o uvrstitvi v drugi krog predsedniških volitev med drugim dejal: »Zelo velik uspeh je priti z nič na ta rezultat in ni odveč poudariti, da sem zbral več kot vsi kandidati parlamentarnih strank skupaj«. Tretje mesto je pripadlo Romani Tomc, ki je dobila 13,74 % glasov, četrta je Ljudmila Novak s 7,15 %. Sledijo Andrej Šiško z 2,22 %, Boris Popovič z 1,79 %, Maja Makovec Brenčič z 1,72 % in Suzana Lara Krause z 0,77 %. Zadnja je Angelca Likovič, ki ji je glas zaupalo le 0,58 % volilnih upravičencev, kar je 4.269 volivcev.

Kdo izstopa?
V volilnih enotah Celje in Maribor je povsod največ glasov dobil Borut Pahor. Ponekod bi celo zmagal že v prvem krogu, saj so mu volivci namenili več kot 50 odstotkov glasov, in sicer v volilnih okrajih Šmarje pri Jelšah in Maribor ter v delu Celja, Velenja in Ptuja. Marjanu Šarcu ste največ glasov – več kot 27 % – namenili v Laškem in v delu žalskega volilnega okraja. Tako kot drugod po državi je tudi v naših krajih povsod na tretjem mestu pristala Romana Tomc. V štirih mariborskih volilnih okrajih – Maribor II, V, VI in VII – se je na četrto mesto povzpel Mariborčan Andrej Šiško, drugod je bila četrta Ljudmila Novak. Najmanj glasov je tako kot drugod po državi dobila Angelca Likovič, z izjemo Laškega, kjer je zadnja Suzana Lara Kraus.

Nizka volilna udeležba
Volitve je zaznamovala nizka volilna udeležba. V vsej državi je svoj glas oddalo 43,57 % volilnih upravičencev, na volitvah leta 2002 na primer več kot 72 %. Najvišja udeležba je bila v volilnem okraju Kamnik, 55,75 %, najnižja v okraju Ljubljana Center, 33,84 %. V naših krajih vas je največ odšlo na volišče v volilnem okraju Žalec II, 49,27 %, v Mozirju pa 48,88 %. Najmanj glasov ste oddali v mariborskih volilnih okrajih IV in V, udeležba tam je bila le okoli 35-odstotna, nizka je bila tudi v upravni enoti Šmarje pri Jelšah, na volišča je odšlo 38,04 % volilnih upravičencev. Še podrobnejše rezultate in podatke o volilni udeležbi najdete na spletni strani Državne volilne komisije. (AD)