julij 26, 2019

Kako v vročini poskrbeti za živali?

Če je v teh dneh vroče ljudem, visoke temperature še bolj občutijo živali. V Društvu Reksi in Mila so pripravili nekaj navodil, kako jim v vročini pomagati ter kako poskrbeti, da bo poletje prijetno za nas in za živali.

Pregretih psov ne smemo politi s hladno vodo, temveč jih takoj peljati k veterinarju. (Foto: Pixabay)

Psi se lahko pregrejejo
Psi se lahko pri visokih temperaturah pregrejejo, saj se ne hladijo skozi kožo, temveč le skozi blazinice in jezik. Pes je pregret, če pospešeno diha, je omotičen in apatičen ter ima blede sluznice – dehidiriran je, če s prstom pritisnete ob dlesen, se ta ne postavi nazaj v treh sekundah. Kljub temu, da leži, je pregret pes nemiren. Pri tem v društvu poudarjajo, da pregretega psa ne smemo politi z mrzlo vodo, to je zanj lahko usodno. Poiskati moramo pomoč veterinarja.

Pixabay

Skrb ostane tudi, ko nas ni
Če boste svoje štirinožne prijatelje s seboj peljali na morje, potujte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Vožnjo večkrat prekinite za krajše sprehode. V avtomobilu ne pretiravajte s klimo, če pes sedi ob odprtem oknu, si lahko prehladi ušesa. Na plaži pa za psa poiščite senco. Če bo pes ostal doma, mu v času svoje odsotnosti zagotovite ustrezno oskrbo.

Za razliko od psov so mačke najraje doma. V času odsotnosti poiščite nekoga, ki jo bo vsak dan vsaj dvakrat dnevno nahranil, poskrbel za svežo vodo in počistil mačje stranišče.

Pixabay

Živali niso igrače
Na plaži morsko življenje občudujmo v morju, še opozarjajo v društvu. Otroci pa se naj ne igrajo z rakci, morskimi ježki, morskimi zvezdami, hobotnicami in ribami. Morske živali sodijo v morje, ne pa v vedra in na obalo za kratkotrajno zabavo ali radovednost. Otroci namreč poškodovane živali zavržejo, nanje pozabijo in jih prepustijo počasnemu umiranju na soncu.

Pixabay

Tudi pticam je vroče
Pozorni moramo biti tudi na živali, ki živijo v naravi v našem okolju. Pred košnjo preverimo, ali gnezdijo, se hladijo ali počivajo v travi. Pri sečnji dreves preverimo, ali v krošnjah gnezdijo ptice. Pticam, ki se zadržujejo v bližini hiš, v poletni vročini ponudimo napajalnike, v katerih naj voda ne bo globlja od treh centimetrov. Paziti moramo, da do napajalnika ne morejo mački. (TMG)