junij 23, 2018

Kako varno v gore?

Po zadnjih podatkih slovenske gore obišče 1,7 milijona obiskovalcev letno. In samo letos jih je v visokogorju umrlo 15, nesreč je bilo 163. V gore se očitno ne odpravljamo dovolj pripravljeni, zato smo strnili nekaj nasvetov, kako varno preživeti poletne mesece v visokogorju.

Tak je najprimernejši položaj, če nas v gorah ujame nevihta. (Foto: Manca Čujež)

Čelada je vedno dobrodošla
Vstop v letošnje poletje zaznamujejo intenzivne nevihte z močnimi padavinami, zato moramo spremljati vreme in se v gore podati zgodaj. "Svetujemo uporabo čelade, ki ščiti glavo v primeru padca na mokrih koreninah ali skali in pred manjšim padajočim kamenjem," je izpostavil alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi ter opozoril, da je treba turo prilagoditi izkušnjam in sposobnostim najšibkejšega člena.

In če nas preseneti nevihta?
"Zaščite pred udarom strele ni, je samo preventiva, kar pomeni, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo popoldne, ko so poletne nevihte najpogostejše, že na varnem v dolini ali planinski koči," pravi Šerkezi. Če nas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oziroma predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranimo vse kovinske predmete in jih ne odvržemo, ampak jih spravimo na varno mesto, stran od sebe, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. "Svetujemo, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblečete zaščitna oblačila. Biti moramo čim nižji. Izogibamo se tudi osamelih dreves in izpostavljenih predmetov, s telesom se ne dotikamo sten. Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku. Če vseeno nadaljujemo sestop, naj bo razdalja med nami vsaj 20 metrov," še dodaja Šerkezi.

Kaj ne sme manjkati v nahrbtniku?
V nahrbtnik sodijo osebni komplet prve pomoči, alu-folija ali velika črna vreča ali bivak vreča, čelna svetilka in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo, beležka in navadni svinčnik, sveča in vžigalice ter hrana, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnosti. Planinci naj s seboj vzamejo tudi topla oblačila ter kapo in rokavice, saj se v gorskem svetu vreme namreč zelo hitro spremeni. V primeru nesreče vedno pokličemo številko 112. (BF)