junij 23, 2020

Kakšna bo nova sezona v Gledališču Celje?

Gledališče Celje se po prekinitvi letošnje sezone zaradi epidemije pripravlja na novo. Jubilejna 70. sezona prinaša šest premier. Tudi v njej bo mogoče vpisati abonma.

Gledališče Celje se v luči koronavirusa pripravlja na novo, 70. sezono. (Foto: Štajerski val)

Gledališče Celje se pripravlja na svojo 70. sezono. Priprave nanjo potekajo v luči ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Sezona 2020/21 prinaša šest premier. Začeli so že študije treh, ki bodo imele tudi dvojno igralsko zasedbo. Tako želijo zagotoviti, da predstav ne bo potrebno odpovedati, če bi prišlo do suma na okužbo s koronavirusom v ansamblu.

Šest premier
Ker je iztekajočo se sezono močno zaznamoval koronavirus, v Gledališču Celje pravijo, da bodo novo sezono začeli v bolj veselih tonih. Pripravljajo komediji Marjetka, str. 89 Lutza Hübnerja, ki govori o gledališču in ustvarjanju gledališke predstave, in Laž Floriana Zellerja, ki prevprašuje medsebojne odnose dveh zakonskih parov. Za otroke bodo uprizorili predstavo Tista o bolhah avtorice Saše Eržen. Ta bo otroke skozi zgodbo mačje kraljice naučila, da se morajo s problemi soočiti. Nato bodo repertoarju dodali še predstavo, ki izpostavlja družbeno problematiko – Gorazdov vozel, ki govori o nasilju med učenci. Sezono bodo sklenili s Tolstojevo predstavo Oblast teme, ki bi morala biti na sporedu že to sezono, a zaradi prevelike zasedbe v času koronavirusa ni izvedljiva, in komedijo Pravi heroji Roka Vilčnika, ki je prejela tudi žlahtno komedijsko pero. Sicer pa upravnica gledališča Tina Kosi o novi sezoni pravi:

Dnevi komedije prestavljeni na naslednji marec
V jubilejni 70. sezoni v Gledališču Celje napovedujejo tudi 29. Dneve komedije. Festival je letos odpadel zaradi epidemije. Trenutno se v gledališču dogovarjajo, da bi letošnji program prikazali prihodnje leto. Tako bi lahko tudi leta 2022 na 30. Dnevih komedije program sestavili na podlagi kar dveh gledaliških sezon.

Septembra vpis abonmajev
Tudi za prihodnjo sezono v Gledališču Celje pripravljajo vpis abonmajev. Ta bo odprt od 1. do 17. septembra. Cene ostajajo enake – za abonma I. kategorije bo potrebno odšteti 80 evrov, za abonma II. kategorije 70 evrov. Ugodnostim, ki pripadajo posameznim generacijam, pa tokrat dodajajo še 10-odstotni slavnostni popust v počastitev 70. sezone.

Abonma pa bodo lahko tudi v prihodnji sezoni prav tako vpisali najmlajši. Dopoldanski, opoldanski ali popoldanski Abonmajček bo sestavljen iz treh predstav in bo stal 15 evrov. Otroci si bodo lahko ogledali predstave Maček Muri, Heidi in Tista o bolhah.

Sicer pa celjsko gledališče v poletje vstopa s Teatrom v lapidariju. Jutrišnji večer na Savinjskem nabrežju prinaša komično dramo Ljubi moj, na praznični četrtek pa si bo mogoče ogledati monodramo Večni otrok. (TMG)