september 5, 2016

Kakšne so bile nekoč poroke?

Čarobni čas brezčasnosti – dogodek, ki je poskrbel za čudovito nedeljsko popoldne v Zdraviliškem parku v Rogaški Slatini in obudil tradicijo. Prikazali so priprave na poroko pred sto leti in več.

Takole je bilo nekoč v Zdraviliškem parku ...

Cvetličarji, frizerji, gostinci, vizažisti ... 
Poroka je običaj, ki skozi čas nenehno spreminja pravila in izgled. Člani Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah so z željo po obuditvi starih poročnih običajev vsak svojo svojo obrt prikazali tako, kot je bila nekoč. Predstavili so se cvetličarji, vrtnarji, frizerji, vizažisti in gostinci. Kotički pod drevesi v znamenitem Zdraviliškem parku – odlični poročni kulisi – so se prelevili v frizerske salone iz različnih obdobij preteklosti. Po parku so se sprehajali mladoporočenci, kot bi stopili iz časovnega stroja, dogajanje je popestrila tudi godba na pihala. Predstavitvi na prostem je sledila še modna revija v Kristalni dvorani Grand hotela Rogaška, ki je bila nekakšen slavnostni povzetek celotne nedelje.

Nekoč precej drugače kot danes?
Ines Ljubej se je sprehodila med ustvarjalnimi kotički in pri cvetličarjih, frizerjih in gostincih preverila, kakšne so razlike med porokami nekoč in danes. Pred naš mikrofon je ujela tudi nekaj obiskovalcev. Prisluhnite v spodnjih posnetkih. Največ o dogodku pa razkrivajo fotografije. (IL)

Datoteke

Rože na porokah nekoč in danes

Poročne frizure nekoč in danes

Hrana na porokah nekoč in danes

Obiskovalci o prireditvi