avgust 4, 2019

Kakšne so počitnice Slovencev?

Poletna turistična sezona je na vrhuncu. Počitnice so sicer zelo prijeten čas za počitek in zabavo. Pa si jih lahko privošči večina Slovencev? Kam Slovenci potujemo in koliko za svoja potovanja zapravimo?

Slovenci še vedno najraje počitnikujemo na Hrvaškem. (Foto: Pixabay)

Kje si najlažje privoščijo počitnice?
Na Statističnem uradu so v času, ko dopustuje največ ljudi, zbrali nekaj podatkov o potovanjih in počitnicah Slovencev. Ugotovili so, da si je v lanskem letu dopustovanje lahko privoščilo 73 odstotkov gospodinjstev, kar je za eno odstotno točko več kot leto pred tem. Med gospodinjstvi si je počitnice lahko privoščilo največ takih, v katerih živita dve odrasli oseba in vsaj en otrok, najmanjši odstotek možnosti dopustovanja pa je bil pri enočlanskih gospodinjstvih. Sicer so si enotedenske počitnice najlažje privoščila gospodinjstva iz osrednje Slovenije, na počitnice jih je odšlo 81 odstotkov, najtežje pa tista iz Pomurja. Od tam so počinikovali člani 61 odstotkov gospodinjstev. V savinjski regiji so enotedenske počitnice z doma lahko preživeli člani 69 odstotkov gospodinjstev. 

Največkrat z avtomobilom in na Hrvaško
Vsaj enkrat je lani zasebno potovalo okoli 1,2 milijona Slovencev, kar je 69 odstotkov njenih prebivalcev. Ti so opravili skoraj 4,6 milijona potovanj, sedem odstotkov več kot predlani. Kar 84 odstotkov Slovencev je lani potovalo z namenom počitnikovanja, predvsem so iskali sprostitev, počitek in zabavo.

Za potovanja sta bila najbolj priljubljena julij in avgust. Na pot pa je lani največ, kar 87 odstotkov Slovencev odšlo z osebnimi avtomobili. Sledita letalo in avtobus. 61 odstotkov Slovencev se je minulo leto odpravilo na Hrvaško. Na drugem mestu je bila Italija, nato pa še Avstrija ter Bosna in Hercegovina.

giphy

Koliko so nas stala potovanja?
V lanskem letu so prebivalci Slovenije na počitnicah povprečno ustvarili 4,5 prenočitev. Dnevno pa so na potovanjih tako tisti, ki so dopustovali v tujini, kot tisti, ki so počitnikovali doma, zapravili okoli 50 evrov na turista. Sicer so slovenski turisti, ki so prenočevali v hotelu, dnevno potrebovali 67 evrov za počitnice doma, 100 evrov pa za počitnice v tujini. Turisti z lastnimi počitniškimi bivališči pa so dnevno zapravili 18 evrov v Sloveniji in 19 evrov v tujini. (TMG, vir: Surs)

giphy